HomeHL-WorldSüddeutsche Zeitung: Ιδού η οδυνηρή συμφωνία για το Brexit

Süddeutsche Zeitung: Ιδού η οδυνηρή συμφωνία για το Brexit

Θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εσωτερικό έγγραφο των μονίμων αντιπροσώπων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που αποκαλύπτει την επίτευξη οδυνηρής για την Μεγάλη Βρετανία συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας θα… πάψει τυπικά να υφίσταται, καθώς η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει τη συμμετοχή της Βορείου Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά, ενώ η υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μόνο στην τελωνειακή ένωση.

Σήμερα μάλιστα, οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν εκτάκτως για συνεδρίαση με θέμα το Brexit στις 19.30 στις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αυτή τη συμφωνία, θα πρέπει να συζητηθεί από την πλευρά της ΕΕ την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που αποτελείται από τους 27 υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και στη συνέχεια να εγκριθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωκε εξ αρχής μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα της Ιρλανδίας, ως κράτος – μέλος της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αλλά και οι υπόλοιπες εθνικές κυβερνήσεις είχαν διαβεβαιώσει το Δουβλίνο για τη στήριξή τους ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση.

Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοι της Τερέζα Μέι, της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας την κατηγορούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια περίπτωση τότε ουσιαστικά η ΕΕ θα «προσαρτήσει» την Βόρειο Ιρλανδία.

Παρά ταύτα η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ακόμα και αν οι «27» καταλήξουν απόψε στους όρους του «διαζυγίου»  θα πρέπει να ξεκινήσουν και τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ΕΕ – ΗΒ, μετά το 2019.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση