HomeΚΡΗΤΗΈνωση Προστασίας Καταναλωτών: «Νέα κόλπα από τις τράπεζες»

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών: «Νέα κόλπα από τις τράπεζες»

Προβληματισμό έχει προκαλέσει επιστολή σε δανειολήπτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προβληματισμό και αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επιστολή που κατέθεσε στη διοίκησή της δανειολήπτης – μέλος της σχετικά με την πρακτική τράπεζας, η οποία με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης ενημέρωσε τον δανειολήπτη για την καταβολή ασφαλίστρων περασμένων ετών σε ενυπόθηκο δάνειο.

Τα ασφάλιστρα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης είχαν καταβληθεί σε διάδοχο ασφαλιστική εταιρεία από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στον δανειολήπτη από το περιεχόμενο της επιστολής.

Με δεδομένο το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επιστολές στους δανειολήπτες, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους δανειολήπτες επισημαίνοντας τα εξής:

«Επί της ουσίας η Τράπεζα ενημερώνει τον καταναλωτή με επιστολή της στις 28/9/2018), ενταγμένο στο ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,  ότι  του πλήρωσε τα ασφάλιστρα για ενυπόθηκο δάνειο, σε ακίνητό του, αναφέροντας:

«Αγαπητέ …

Με την σύμβαση δανείου , που είχατε συνάψει με την πρώην…….. και η οποία σύμβαση όπως γνωρίζετε έχει μεταβιβαστεί στην Τράπεζα μας…, έχετε αναλάβει την υποχρέωση να διατηρείται ασφαλισμένο το ενυπόθηκο/προσημειωμένο από την Τράπεζα ακίνητο σας καθ΄/όλη τη διάρκεια του δανείου.Στο πλαίσιο της υποχρέωσής σας αυτής, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν έχετε καταβάλει για το έτος /έτη 2013,2014,2015 στην ασφαλιστική εταιρεία……..η οποία είναι διάδοχος της εταιρείας …….συνολικό ποσό ασφαλίστρων ευρώ  2.132,47. Η Τράπεζα …. ως ενυπόθηκος δανειστής, και ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της εξόφλησε τα οφειλόμενα ασφάλιστρα προκειμένου να μην ακυρωθεί ή ασφαλιστική σας σύμβαση και να διατηρεί ασφαλισμένο το ενυπόθηκο/προσημειωμένο ακίνητο.

Με την παρούσα επιστολή , σας καλούμε, να καταβάλετε  στην Τράπεζα το παραπάνω ποσό έως την 29-10-2018

Σε περίπτωση που δεν εξοφλήσετε πλήρως το παραπάνω ποσό το οποίο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, θα χρεωθεί εφάπαξ στον δανειακό σας λογαριασμό.»

΄Οπως ενημερώθηκε  η ΄Ενωση, από τον δανειολήπτη αλλά από την ίδια την σύμβαση η διάρκεια της ασφάλισης ήταν από 2009 έως 2010 ,επίσης βάσει της Εγκυκλίου 462, της Τραπέζης της Ελλάδος (Τ.τ.Ε) ,τόσο στην ασφάλιση κατοικίας όσο και στην ασφάλιση του δανείου η επιλογή ασφαλιστικής εταιρίας και ασφαλιστικού συμβούλου είναι ελεύθερη, ανεξάρτητα από το ποιος χορηγεί το δάνειο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι εγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία και το συμβόλαιο να πληροί τους νόμιμους όρους .

Σημαντικό επίσης είναι ότι ,ο δανειολήπτης έχει ενταχθεί στο ν.Κατσέλη, και τα έσοδα-έξοδά του είναι ελεγχόμενα από το Ειρηνοδικείο στο οποίο έχει ανοίξει φάκελο ρύθμισης.

Τέλος , η ΄Ενωση  αναφέρει «επειδή υπάρχουν σημεία στην επιστολή που  δημιουργούν ερωτήματα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τος αρμόδιες Αρχές για τα περαιτέρω.Καταναλωτές, που θα δεχτείτε όμοιες επιστολές, επικοινωνήστε άμεσα, με την ΄Ενωση, ή τις αρμόδιες Αρχές(1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ΄Συνήγορο του Καταναλωτή)»

Διαφήμιση
Διαφήμιση