Εξηγώντας την επιλογή της Κρήτης για την πραγματοποίηση της Τριμερής Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην Ελούντα.

«Η επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ελλάδα και Κύπρος περιφερειακός ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας. Δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις στην περιοχή χωρίς την Αίγυπτο, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας

Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβυη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο«, ανέφερε και πρόσθεσε: «Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

tsipras

Οι δηλώσεις του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ως έναν ακλόνητο πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή χαρακτήρισε την 6η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Αγύπτου-Κύπρου ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τονίζοντας πως η σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών δεν πηγάζουν μόνο από την γεωγραφική γειτνίαση αλλά και από τις διαπολιτισμικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί δια μέσου των αιώνων.

Ο κ. Σίσι εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διάσκεψη και σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών των τριών χωρών θα είναι οχυρό ενάντια στις προκλήσεις του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου συζητήθηκαν η κατάσταση στην περιοχή και οι συνεργασίες.

tsipras1

Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας και δίνει μια νέα προοπτική για μεγαλύτερη ενδυνάμωση της κοινής φιλίας μας» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ανέφερε:

«Η τριμερής συνεργασία μας δεν έχει στόχο να αποκλείσουμε κανενέναν αλλά να δημιουργήσουμε συγκυρίες ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή.

Η Αίγυπτος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσφυγικό και χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται πλέον και σε επίπεδο ΕΕ. Επιτέλους έφτασε η ώρα για μια σύνοδο ΕΕ-Αιγύπτου».

O Κύπριος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύσταση μόνιμης γραμματεία παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται στις τριμερείς Συνόδους Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με έδρα τη Λευκωσία.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, η μόνιμη γραμματεία θα έχει συντονιστικό ρόλο, χωρίς να παρεμβαίνει πάντως σε εσωτερικές διαδικασίες των χωρών.

Η τριμερής Σύνοδος ολοκληρώθηκε με γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Οι υπογραφές

Νωρίτερα οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν την «Κοινή Δήλωση» της 6ης Τριμερής Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

 

Αναλυτικά υπογράφηκαν τα εξής:

Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου

Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων

Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).

Διαφήμιση
Διαφήμιση