Στις 10 το πρωί ξεκινούν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Ελούντα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας των τριών χωρών που αποτελούν τον άξονα συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι εργασίες της Συνόδου θα διεξαχθούν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο ξενοδοχείο «Elounda Peninsula» και αναμένεται να κυριαρχήσουν ενεργειακά ζητήματα, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η οικοδόμηση της καλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ.

trimerhs-synodos

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Φατάχ αλ Σίσι, ενώ στη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η ελληνική διπλωματική αποστολή έφθασε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, προκειμένου κατά τα ειωθότα ο κ. Τσίπρας να υποδεχθεί προσωπικά σε ελληνικό έδαφος, την κυπριακή και την αιγυπτιακή αποστολή.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ομογένειας Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και ο Υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφή είναι δρακόντεια, τόσο στους δρόμους όσο και στο ξενοδοχείο της διοργάνωσης, με την Ελούντα να έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε φρούριο.

trimerhs-synodos2

Σε διπλωματικό επίπεδο, η επιλογή της Κρήτης για τη διεξαγωγή της τριμερούς δεν θεωρείται τυχαία, κυρίως λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής της σχέσης, στο σταυροδρόμι του άξονα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ των τριών χωρών.

Τη σπουδαιότητα της παρούσας συνόδου επισήμανε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε τα εξής:

Το πρόγραμμα της συνόδου

Το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής έτσι όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

10:00 – 11:00 Διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

11:30: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

11:50: Τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

13:05 Yπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίων Συνεργασίας.

13:15 Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ

13:45: Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση