HomeΕΛΛΑΔΑΟι 7 στους 10 εργαζόμενους είναι απαισιόδοξοι και αβέβαιοι για το μέλλον

Οι 7 στους 10 εργαζόμενους είναι απαισιόδοξοι και αβέβαιοι για το μέλλον

Με καθυστέρηση πληρώνονται 4 στους 10 εργαζόμενους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επτά στους 10 νέους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (25 έως 44 ετών) και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολούμενους δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους δείκτες κλίματος αγοράς εργασίας που αποτύπωσε έρευνα της Αlco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Δυσοίωνο είναι επίσης το εύρημα ότι το 66% των μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα δεν περιμένουν θετικές εξελίξεις στο επίπεδο των αμοιβών τους το επόμενο εξάμηνο ενώ παρά την επαναφορά των συμβάσεων και τις εξαγγελίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα μόλις 1 στους 4 δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα. Ενδεικτικό του τεράστιου, σε ένταση και έκταση, ζητήματος της εργασιακής ανασφάλειας είναι πως μόνο το 55% εμφανίζονται βέβαιοι για τη διατήρηση της δουλειάς τους στους προσεχείς έξι μήνες, με το ποσοστό της «σιγουριάς» να υποχωρεί στο 31% για τους μερικώς απασχολούμενους.

Όπως σχολιάζει οι δείκτες κλίματος αναδεικνύουν την παγίωση μιας γενικευμένης θεώρησης μηδενικών προσδοκιών που διαχέεται σε κάθε πτυχή του εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι τροφοδοτώντας, μεταξύ άλλων, φαινόμενα φυγής-μετανάστευσης (brain drain).

Είναι πρόδηλο από μια ακόμη κοινωνική έρευνα ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου.

Η έρευνα θα διεξάγεται ανά τετράμηνο αποκλειστικά σε εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία και την επαγγελματική προοπτική, την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης απασχόλησης, την ποιότητα των συνθηκών δουλειάς, το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ τους δείκτες κλίματος αγοράς εργασίας

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση