HomeHL-9ΕΣΔΑΚ: Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα… κρατήσει μέχρι και το Χρώμα Run 2019!

ΕΣΔΑΚ: Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα… κρατήσει μέχρι και το Χρώμα Run 2019!

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια πρωτότυπη και ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. με τη συνεργασία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του διοργανωτή του Ημιμαραθωνίου Κρήτης ΑΘΛΗ.Σ.Υ. και των τοπικών φορέων της περιοχής εφαρμόζει τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη.

esdak-hmimarathonios2

Ειδικότερα, γνωρίζοντας ότι στο πλαίσιο του επιτυχημένου αγώνα επρόκειτο να καταναλωθούν περισσότερα από 10.000 μπουκάλια νερού από τους συμμετέχοντες, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών και ανέπτυξε ένα δίκτυο μπλε κάδων ανακύκλωσης και μικρών κάδων συλλογής καπακιών κατά μήκος των διαδρομών, περισυλλέγοντας όλα αυτά τα μπουκάλια. Και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, όλο το πλαστικό που συγκεντρώθηκε πρόκειται να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε τσάντες με τα μηνύματα του Χρώμα Run 2019, που θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες της εξίσου επιτυχημένης εκδήλωσης του Αρκαλοχωρίου. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την άμεση προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται το μήνυμα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, όπου το τέλος ενός προϊόντος αποτελεί την αρχή για ένα νέο προϊόν.

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. παράλληλα, συμμετείχε και με περίπτερο ενημέρωσης στον Ημιμαραθώνιο Κρήτης 2018, μέσα από το οποίο γινόταν ενημέρωση για την μεγάλη εκστρατεία μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας, με παράλληλη διανομή της καλαίσθητης και χρηστικής τσάντας πολλαπλών χρήσεων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., σε συμμετέχοντες και κοινό.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης τόνισε: «Για 4η φορά διοργανώνεται στο Αρκαλοχώρι ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης, από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου ΑΘΛΗ.Σ.Υ. με την συμπαράσταση του Δήμου, της Περιφέρειας Κρήτης και πολλών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας. Ένας αγώνας που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές, στους δεκάδες, εκατοντάδες εθελοντές, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες που με την παρουσία τους δίνουν ζωή στον αγώνα. Θα ήθελα να τονίσω ότι μέσα στα πλαίσια του σημερινού ημιμαραθώνιου, που συγκεντρώνει αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, υπάρχει και μια δράση περιβαλλοντικού χαρακτήρα, η διανομή της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που γίνεται με τη συνεργασία των φορέων της περιοχής και του Δήμου και στόχο να ενισχύσουμε το μήνυμα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας. Μαζί με μια σειρά δράσεων ενημέρωσης, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα της Κυκλικής Οικονομίας στον τόπο μας, να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε, να παρακινήσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες βελτίωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Η στήριξη άλλωστε των περιβαλλοντικών δράσεων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τον τόπο μας, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη».

esdak-hmimarathonios

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης έχει γίνει πλέον θεσμός και ελπίζουμε να συνεχίσει ακόμα πιο δυνατά. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι μια δράση αθλητισμού, όπου αθλητισμός = πολιτισμός, οφείλει να σέβεται και το περιβάλλον. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ, να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, ήμασταν έτοιμοι και περισυλλέξαμε 10.000 τουλάχιστον πλαστικά μπουκάλια μέσα από ένα δίκτυο μπλε κάδων που αναπτύξαμε κατά μήκος των διαδρομών. Δεν μένουμε όμως σε αυτό. Προχωράμε ένα βήμα παρακάτω και θα δημιουργήσουμε από το πλαστικό αυτών των μπουκαλιών, τις τσάντες που θα χρειαστούν στην άλλη μεγάλη εκδήλωση της περιοχής, το Χρώμα Run 2019, ενώ τα καπάκια από αυτά τα μπουκάλια, θα τα διαθέσουμε μέσω συλλόγων, για την ενίσχυση του στόχου αγοράς αναπηρικών αμαξιδίων. Με τον τρόπο αυτό, φέρνουμε την κυκλική οικονομία δίπλα στον πολίτη και τον βοηθάμε να κατανοήσει καλύτερα την σπουδαιότητά της.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου ΑΘΛΗ.Σ.Υ., στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στην Περιφέρεια Κρήτης, σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους φορείς της περιοχής, που κατάφεραν αυτό το πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Κοπίασαν σίγουρα πολύ, αλλά είμαι βέβαιος ότι αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι. Και του χρόνου!».

Διαφήμιση
Διαφήμιση