HomeΚΟΣΜΟΣΣ. Αραβία: Έχουμε πληρώσει για τα όπλα που μας πούλησαν οι ΗΠΑ

Σ. Αραβία: Έχουμε πληρώσει για τα όπλα που μας πούλησαν οι ΗΠΑ

Τι ανέφερε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που αναρτήθηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ότι η χώρα του «πλήρωσε» για τα όπλα που της προμήθευσαν οι ΗΠΑ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη «τσάμπα», αν δεν τα «επιδοτούν».

Προφανώς βάζοντας στο στόχαστρο τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα πως «υπερασπιζόμαστε πολλά από αυτά τα έθνη δωρεάν κι αυτά κερδοσκοπούν επιβάλλοντάς μας πιο υψηλές τιμές στο πετρέλαιο».

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πληρώσει για όλα τα όπλα που έχουμε αποκτήσει από τις ΗΠΑ, δεν μας δόθηκαν δωρεάν», αντέτεινε ο πρίγκιπας διάδοχος στους δημοσιογράφους του Μπλούμπεργκ στους οποίους παραχώρησε τη συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης στο Ριάντ. «Τα αγοράσαμε όλα με χρήματα», επέμεινε.

Υποβάθμισε πάντως τις διαφορές με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Πρέπει να αποδεχόμαστε ότι οποιοσδήποτε φίλος θα λέει θετικά πράγματα και αρνητικά πράγματα. Μπορεί να υπάρχουν παρεξηγήσεις και τοποθετούμε (τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Τραμπ) σε αυτή την κατηγορία», είπε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «του αρέσει να συνεργάζεται» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την 20ή Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είχε απαιτήσει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες, να μειώσει «τώρα!» τις τιμές του αργού, κάτι πάντως που δεν εμπόδισε την τιμή του βαρελιού να συνεχίσει να ανεβαίνει.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση