HomeΚΡΗΤΗΕπίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος»

Επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος»

Ξεναγήθηκε στην έκθεση ιστορικής φωτογραφίας που λειτουργεί στον χώρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» επισκέφθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που επισκέπτεται το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» από την ίδρυσή του το 1870.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση ιστορικής φωτογραφίας που λειτουργεί στον χώρο από τον οικοδεσπότη του Ιστορικού Καφέ «Κήπος», Ιδρυτή και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, κ. Βασίλη Σταθάκη, απόλαυσε τον καφέ του και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορικότητα, την ανάγκη προστασίας, διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Ιστορικού Καφέ «Κήπος» σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πληροφορήθηκε ότι στον χώρο σύχναζαν προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, με κορυφαίους τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νίκο Καζαντζάκη, και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA). Μάλιστα δήλωσε ενθουσιασμένος και από το ίδιο το Ιστορικό Καφέ «Κήπος», το οποίο χαρακτήρισε «κόσμημα πολιτισμού, υπόδειγμα για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε –μεταξύ άλλων- να ενημερωθεί για το διεθνές forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά το 2020 τονίζοντας ότι θα βρίσκεται αρωγός στην προσπάθεια, όπως και σε κάθε προσπάθεια που προάγει τη χώρα και συμβάλλει στη διεθνή της εικόνα.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε και για τη νέα «Πολιτιστική Διαδρομή» με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε επίσης τον κ. Παυλόπουλο για την πρωτοβουλία καθιέρωσης της 8ης Απριλίου ως Διεθνούς Ημέρας Ιστορικών Καφέ, καθώς και για την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στα υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπυξης προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικός τομέας που αφορά την αναπτυξη της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας.

Στην επίσκεψη παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος περιόδου 1940 – 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ» κ. Γιώργος Α. Λαζουράς, ο επιχειρηματίας & εφοπλιστής κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο πρώην δήμαρχος Καντάνου & μέλος του Δ.Σ του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη κ. Ευτύχης Δασκαλάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Οσίου Νικηφόρου στο Σηρικάρι Κισσάμου που έγιναν προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την ανακήρυξη του Καλλικράτη Σφακίων ως μαρτυρικού χωριού με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της σφαγής στις 8.11.1943.

Διαφήμιση
Διαφήμιση