HomeHL-9Από τον περασμένο Ιούλιο δρούσε ανεξέλεγκτα η σπείρα των αρχαιοκαπήλων

Από τον περασμένο Ιούλιο δρούσε ανεξέλεγκτα η σπείρα των αρχαιοκαπήλων

Δύο οι συλλήψεις – Εννέα κρητικοί και ένας αλλοδαπός εμπλέκονται στην υπόθεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα ίχνη της καλά οργανωμένης σπείρας αρχαιοκαπήλων που δρούσε σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου πραγματοποιώντας λαθρανασκαφές, βρίσκονται οι διωκτικές αρχές που μετά από συντονισμένες έρευνες, συνέλαβαν δύο από τους συνολικά 10 εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Όπως είχε γράψει και χθες το cretapost, άνδρες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων Αττικής, προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανδρών, σε Ηράκλειο και Αθήνα αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν ένας 50χρονος άνδρας, κρητικής καταγωγής στην Αθήνα, καθώς και ένας 62χρονος σε χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

?

Στις δικαστικές αρχές του Ηρακλείου ο 50χρονος

Ενώπιον των δικαστικών αρχών του Ηρακλείου αναμένεται να βρεθεί ο 50χρονος άνδρας που φαίνεται να είναι ο «ενορχηστρωτής» του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ο συλληφθείς ταξιδεύει σήμερα, με την συνοδεία αστυνομικών, από τον Πειραιά στο Ηράκλειο και αύριο αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου.

Παράλληλα, ο 62χρονος που συνελήφθη σε χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινικές διώξεις για παράνομη ανασκαφή ενώ αναμένεται να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης.

Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

Στην κατοχή του 50χρονου βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα που εξετάζονται από τους αρχαιολόγους και στην κατοχή του 62χρονου εξοπλισμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε λαθρανασκαφή.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο άνδρες φέρονται να είναι μέλη δεκαμελούς συνολικά κυκλώματος που υπό τις υποδείξεις του 50χρονου στην Αθήνα, ο οποίος είχε αξιοσημείωτες γνώσεις αρχαιογνωσίας, πραγματοποιούσαν λαθρανασκαφές σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου προκειμένου να εντοπίσουν και να διαθέσουν παράνομα προς πώληση αρχαία αντικείμενα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών, έχουν ταυτοποιηθεί και όπως προκύπτει πρόκειται για 7 ακόμη Κρητικούς και έναν αλλοδαπό αλβανικής καταγωγής. Εν ολίγοις τα 9 μέλη του κυκλώματος βρίσκονταν στην Κρήτη και ο δέκατος έδινε από την Αθήνα όπου δραστηριοποιούνταν οδηγίες για τη δράση τους.

arxaiokaphleia3

Στη σχετική ανακοίνωση της τοπικής ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να διακριβώσουν τη δράση της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας και να σχηματίσουν δικογραφίες σε βάρος όλων των εμπλεκομένων.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι δύο συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδικήματα κατά περίπτωση, των παραβιάσεων της Νομοθεσίας περί  προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών.

Όπως προκύπτει ακόμη από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018 έχοντας συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

arxaiokaphleia2

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατοχή των συλληφθέντων

Πιο συγκεκριμένα από την έρευνα που ακολούθησε στα σπίτια των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • δισκοειδές ανάγλυφο αντικείμενο,
  • 10 τμήματα αγγείων,
  • 2 ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων,
  • ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,
  • 2 εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων,
  • πυξίδα,
  • 2 σκαπτικά εργαλεία χειρός,
  • 2 πυροκροτητές
  • 20 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα
  • ένα μέτρο βραδύκαυστη θρυαλλίδα

Οι δύο άνδρες αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση