HomeHL-9Ο απολογισμός της Θηροφυλακής για τον μήνα Σεπτέμβριο

Ο απολογισμός της Θηροφυλακής για τον μήνα Σεπτέμβριο

Πλούσια η δράση της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την αρχή του Σεπτεμβρίου και ειδικά μετά τις 15 του μηνός, ημερομηνία έναρξης της θήρας σ’ όλη την επικράτεια,  η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου (Α΄ ΚΟΚΔ) έχει σημειώσει επιτυχίες στον αγώνα για την πάταξη της λαθροθηρίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση οι κυριότερες παρεμβάσεις των θηροφυλάκων αφορούν στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περιπολία που εκτελούσε, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Λασιθίου, σε συνεργασία με το θηροφύλακα του Κ.Σ. Αγίου Νικολάου, στην περιοχή της Θρυπτής, εντοπίστηκαν 3 άτομα να εκπαιδεύουν 15 κυνηγετικά σκυλιά σε περιοχή όπου απαγορεύεται η εκπαίδευση. Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε μέσα σε κυνηγετικό σακίδιο ένας λαγός θηρευμένος από τα σκυλιά. Ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.
  • Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Χανίων, μετά από συντονισμένες ενέργειες, συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, στην περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων, ένα άτομο για τοποθέτηση συρμάτινων βρόγχων (συρματοπαγίδες ή τέλια).
  • Την Κυριακή16 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας, που εδρεύει στις Μοίρες, μαζί με τον Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μοιρών, οδήγησαν στο αυτόφωρο τέσσερα άτομα τα οποία κυνηγούσαν στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Πόμπιας-Αντισκαρίου» του Δήμου Φαίστου.
  • Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018, η ομάδα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Ρεθύμνου, εντόπισαν στην περιοχή του Μούνδρου, Δήμου Ρεθύμνου ένα άτομο να κυνηγά και κατά τον έλεγχο βρέθηκε ένας σκοτωμένος λαγός. Συνελήφθη και κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του στη Δ/νση Δασών Ρεθύμνου καθώς θήρευσε λαγό σε μη επιτρεπόμενη μέρα,
  • Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες που εδρεύουν στη Βιάννο και στο Καστέλι Πεδιάδας περισυνέλεξαν και κατέσχεσαν ηχομιμητικές συσκευές και κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων.
  • Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες που εδρεύουν στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Καστέλι Πεδιάδας εντόπισαν και συνέλαβαν 2 άτομα στην περιοχή της Γερακιανής Λαγκάδας, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, για νυχτερινή θήρα λαγού με χρήση προβολέα και οποίοι είχαν θανατώσει 2 λαγούς.
  • Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, τα πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Ρεθύμνου, συνέλαβαν 2 άτομα για νυχτερινή θήρα λαγού με χρήση προβολέα σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Καλή Συκιά και Αλώνες, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Χανίων στη διάρκεια περιπολίας τους, εντόπισαν στην περιοχή μεταξύ Πλατάνου και Σφηναρίου Κισσάμου εντόπισαν έντονη δραστηριότητα νυχτερινής θήρας λαγού με χρήση προβολέα. Μετά ολονύχτια έρευνα κατάφεραν να ταυτοποιήσουν ένα δράστη και κατέθεσαν μήνυση εναντίον του και καθώς εναντίον ενός άλλου ατόμου αγνώστων στοιχείων.
  • Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2018 η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Λασιθίου, σε συνεργασία με τους θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Νεάπολης προέβει στη σύλληψη 4 ατόμων στον Σταυρό, δημοτικού διαμερίσματος Ανατολής Ιεράπετρας για νυχτερινή θήρα λαγού με χρήση προβολέα και οι οποίοι είχαν θανατώσει ένα λαγό. Επιπρόσθετα, μετά από έλεγχο στο γειτονικό αγρόκτημα ενός εκ των συλληφθέντων εντοπιστήκαν 8 συρματοπαγίδες.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:

«Οι επιτυχίες αυτές αφενός αναδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, αφετέρου αποτελούν ένα δείγμα των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι θηροφύλακες.

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ένα ιδιωτικό σώμα φυλάκων, που αμείβεται και εξοπλίζεται αποκλειστικά με χρήματα των κυνηγών, αποτελεί, το μόνο σώμα που δρα διαρκώς στην ύπαιθρο τις απογευματινές και κυρίως τις βραδινές/νυχτερινές ώρες με σκοπό την τήρηση του νόμου περί θήρας. Δυστυχώς, με τα δεδομένα των τελευταίων ετών, οι δυνατότητες της Δασικής Υπηρεσίας, της πλέον αρμόδιας υπηρεσία, ειδικά σ’ ότι αφορά στη θηροφύλαξη είναι πολύ περιορισμένες, μ’ αποτέλεσμα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) την απουσία της τις ώρες που η παραβατικότητα λαμβάνει χώρα.

Αυτό έχει συνέπεια, οι θηροφύλακες μόνοι τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά κρούσματα και παραβάτες, που σύμφωνα με την εμπειρία τόσων ετών, αφορά συνήθως σε άτομα με ποινικό μητρώο και πολλές φορές αδίστακτα.

Δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές που έχουν οδηγηθεί τέτοια άτομα στη δικαιοσύνη και είτε έχουν αθωωθεί ή έχουν δεχθεί μηδαμινές ποινές, μ’ αποτέλεσμα οι θηροφύλακες να έχουν να τους αντιμετωπίσουν ξανά στην ύπαιθρο.

Και τους αντιμετωπίζουν οι θηροφύλακες όλους αυτούς άοπλοι, παρ’ όλο που βάσει του Δασικού Κώδικα (αρθρο 287 του Ν.Δ. 86/69) εξομοιούνται ως προς τα καθήκοντα και τα δικαιώματα με τους δασοφύλακες.

Η Α΄ ΚΟΚΔ θεωρεί ότι απαιτείται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τις παραβάσεις του νόμου περί θήρας με μεγαλύτερη οργάνωση και αυστηρότητα. Πρέπει ν’ αντιστραφεί η πορεία υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας και κυρίως να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την καλύτερη συνεργασία των υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με το ζήτημα. Πρέπει οι κυνηγετικές οργανώσεις και η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή να μην αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν μόνοι τους αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Εδώ και ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι μείζονος σημασίας. Οι αθωώσεις για μηδαμινές αφορμές, οι ποινές χάδια, ακόμα και οι παραγραφές δημιουργούν αίσθημα ατιμωρησίας και συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και έξαρση του φαινομένου της λαθροθηρίας.

Η Α΄ ΚΟΚΔ, όπως όλες οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι ανοιχτή στο διάλογο και στις συνεργασίες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Δασική Υπηρεσία καθώς και τους φορείς της Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που τραυματίζει ηθικά την κοινωνία και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής του τόπου μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση