HomeHL-WorldΜοσκοβισί: H ύπαρξη της ΕΕ κινδυνεύει από τους ηγέτες της Άκρας Δεξιάς

Μοσκοβισί: H ύπαρξη της ΕΕ κινδυνεύει από τους ηγέτες της Άκρας Δεξιάς

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται: Μπορεί να εκραγεί από τους ηγέτες της Άκρας Δεξιάς, τον Ματέο Σαλβίνι, τη Μαρίν Λεπέν, τον Βικτορ Όρμπαν», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη Le Monde, τονίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη σημαία των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές του 2019 για την προεδρία της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα μιας ισχυρής Ευρώπης, πιο ολοκληρωμένης. Δεν είναι στιγμή να υποχωρήσουμε ή να χρονοτριβούμε. Δεν μπορούμε να προσβλέπουμε ταυτόχρονα προς την πλευρά του Ζακ Λικ Μελανσόν – που έχει εθνικιστικές τόνους και αμφισβητεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες- και προς τους φίλους μου σοσιαλιστές ή προοδευτικούς, όπως τον Αντόνιο Κόστα, τον Πέδρο Σάντσεθ ή τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν πρόκειται ούτε για την ίδια Αριστερά ούτε για την ίδια Ευρώπη. Για εμένα το σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: είναι πραγματικά ένα ένθερμο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που θεωρεί την Ευρώπη κομμάτι του DNA του ή είναι ένα κόμμα ευρω-διστακτικό που τη θεωρεί συμβιβασμό και τιμωρία;»

Σε ερώτηση της γαλλικής εφημερίδας, αν θα συμμετάσχει στις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ανάδειξη του υποψηφίου αντικαταστάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί τονίζει: «Για εμένα το ζήτημα του Spitzenkandidat (επικεφαλής της λίστας των πανευρωπαϊκών κομμάτων) ήταν συνδεδεμένο με την πιθανή υποψηφιότητα του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το αντιμετώπισα όχι ως προσωπική φιλοδοξία, αλλά με αίσθημα ευθύνης ως προς το ότι θα μπορούσα να αποβώ χρήσιμος λόγω των 25 χρόνων ευρωπαϊκής εμπειρίας μου. Μετά από σοβαρή σκέψη έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες μιας υποψηφιότητας δεν συνάδουν καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατανόησε το μέτρο της υπαρξιακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Enikos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση