HomeΚΟΣΜΟΣΤο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον των αμερικανικών αντιποίνων για το Ιράν

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον των αμερικανικών αντιποίνων για το Ιράν

Εξέδωσε απόφαση την Τετάρτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ εξέδωσε απόφαση χτες Τετάρτη με την οποία διατάσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τα οικονομικά αντίποινα εναντίον του Ιράν που αφορούν στην εισαγωγή ανθρωπιστικών αγαθών και προϊόντων, καθώς και υπηρεσιών που έχουν σχέση με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Η απόφαση του διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη έχει διεθνή ισχύ, αλλά εναπόκειται στην κυβέρνηση Τραμπ αν θα την εφαρμόσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποκαταστήσει τα αυστηρά οικονομικά αντίμετρα εναντίον της Τεχεράνης τον περασμένο Μάιο, αφού προηγουμένως απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η ιρανική κυβέρνηση προσέφυγε εναντίον της εφαρμογής των αντιποίνων στο διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, τον περασμένο Ιούλιο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ολλανδία Peter Hoekstra, ο οποίος σε tweet του υποστήριξε πως «το δικαστήριο αυτό δεν έχει παρόμοια δικαιοδοσία».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Abdulqawi Ahmed Yusuf, δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα να προσφύγουν εναντίον της απόφασης.

Πάντως, δεν ορίστηκε ημερομηνία για νέα εξέταση του ζητήματος. Η όλη διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif εξήρε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την στο twitter, ως «αποτυχία των αντιποίνων που αποτελούν εμμονή των ΗΠΑ» και «νίκη του νόμου».

Στην ακροαματική διαδικασία που είχε διεξαχθεί τον Αύγουστο, η Τεχεράνη ζήτησε την άρση των αμερικανικών αντιποίνων, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της επιβολής τους.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι απάντησαν πως «τα αντίποινα είναι νόμιμα και δικαιολογούνται από τα εθνικά μέτρα ασφάλειας που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από την Τεχεράνη στο παγκόσμιο δικαστήριο».
Στα ιρανικά επιχειρήματα είναι πως τα αντίποινα παραβιάζουν την διμερή «συμφωνία φιλίας» του 1955 για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, μετά το (υποστηριζόμενο από ΗΠΑ και Βρετανία) πραξικόπημα του 1953 που έφερε στην εξουσία τον σάχη Ρεζά Παχλεβί.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ουάσινγκτον –Τεχεράνης είχαν διακοπεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας και την κρίση με τους ομήρους. Ωστόσο η συμφωνία του 1955 παρέμενε σε ισχύ.

Η απόφαση της Τετάρτης προκαλεί νέα σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του δικαστηρίου της Χάγης. Τον περασμένο μήνα, ο προεδρικός σύμβουλος για ζητήματα εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, είχε δηλώσει: «Το Διεθνές Δικαστήριο, αποτελεί χωριστό και άσχετο ίδρυμα που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

zougla.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση