HomeHL-9Ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη των 13 Περιφερειών – Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη

Ποιους θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη των 13 Περιφερειών – Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη

Πολλοί κεντρώοι υποψήφιοι στην Κουμουνδούρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόλις δύο από τις 13 περιφέρειες της χώρας είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014 και το αποτέλεσμα μόνο ικανοποιητικό δεν είχε θεωρηθεί για ένα κόμμα που είχε τη δυναμική της εξουσίας. Από εκείνη την περίοδο κύλησε πολύ “νερό στο αυλάκι” και οι τοπικές οργανώσεις αποδυναμώθηκαν το καλοκαίρι του 2015 με την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Κουμουνδούρου και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.

Προσπάθειες εγγραφής νέων μελών έγιναν, ενώ και τα περιφερειακά συνέδρια που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν στο να “οικοδομηθούν” καινούργιες συμμαχίες. Απόφαση για ανοίγματα σε δυνάμεις του προοδευτικού χώρου έχει πάρει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Οι διεργασίες όλο το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να έχει πραγματοποιήσει αλλεπάληλες συσκέψεις σε πολλές πόλεις προκειμένου να “βολιδοσκοπήσει” πιθανές υποψηφιότητες και την απήχησή τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες του newpost.gr θέλουν την Ρένα Δούρου να διεκδικεί εκ νέου την περιφέρειά της, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε με τις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές στην Μάνδρα και στο Μάτι. Δεν αποκλείεται στον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιώργο Πατούλη θα οδηγηθούν σε μια σύγκρουση που τελικά θα ωφελήσει όποιον πάρει το χρίσμα της Κουμουνδούρου.

Το γεγονός πως επτά υποψηφίοι, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, προέρχονται είτε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ είτε της ΔΗΜΑΡ φανερώνει τη σημασία που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης στις συμμαχίες και σε ένα καλό αποτέλεσμα σε αυτοδιοικητικό επιπεδο.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη και ο Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα. Και οι δύο προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες φέρουν τον Μάρκο Μπόλαρη να αφήνει το υπουργείο Εξωτερικών και να κατεβαίνει υποψήφιος στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν στο newpost.gr πως ο Γιώργος Ζάψας, που κατέλαβε την 3η θέση στην Ήπειρο το 2014 υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Αντιμετώπος και πάλι απέναντι στον Κώστα Αγοραστό από τη ΝΔ θα βρεθεί στη Θεσσαλία ο κεντρώος Νίκος Τσιλιμίγκας, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Κουμουνδούρου. Ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, που ήταν υποψήφιος στην Πελοπόννησο απέναντι στον Οδυσσέα Βουδούρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πέτρο Τατούλη από τη ΝΔ, θα είναι με μεγάλες πιθανότητες η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος τον ερχόμενο Μάιο. Για τη Στερεά Ελλάδα ακούγεται έντονα πως θα υποστηριχθεί ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και νυν γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Τον νυν περιφερειάρχη και δικό του στέλεχος, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας για τα νησιά του Ιονίου, ενώ αναμένεται αυτή τη φορά να “ευδοκιμήσει” η συνεργασία με τον Θεόδωρο Καρυπίδη που διαλύθηκε λίγο πριν εκλογές του 2014. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Κώστα Κατσιμίγα, ενώ δεν αποκλείεται ο Νεκτάριος Σαντορινιός να αφήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και να “μετακομίσει” στο Νότιο Αιγαίο. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πιο θα είναι ο “εκλεκτός” του κόμματος για το Βόρειο Αιγαίο.

Όσον αφορά το δήμο της Αθήνας, όπως είχε δημοσιεύσει χθες το newpost.gr, o καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο να έχει προκριθεί ακόμα η υποψηφιότητά του. Η Έφη Αχτσιόγλου και η Έλενα Κουντουρά εξακολουθούν να αποτελούν επιλογές του Μαξίμου για τη μάχη στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση