HomeHL-9Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα Χανιά

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα Χανιά

Η Εκκλησία αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο επί του οποίου ιδρύθηκαν τα πρώτα νοσοκομεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι εύκολο να θεολογεί κάποιος για τον πόνο και την ασθένεια όταν ο ίδιος δεν υποφέρει. Όμως αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή μας, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στα εγκαίνια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την οποία εγκαινίασε απόψε μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Μονάδα αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση.

Όπως είπε ο πρώτος τη τάξη των ιεραρχών, οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη δοκιμασία μας χριστιανικώς και πνευματικώς. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο ρόλος περί πόνου και πενίας είναι πάντα θεολογικός και είναι, όπως ανέφερε, μέρος της ευαγγελικής διδασκαλίας και της θεολογίας των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας. «Ο ίδιος άλλωστε, ο αναμάρτητος ο Χριστός, δέχτηκε τον πόνο του Σταυρού χωρίς να αποφύγει το φρικτό σταυρικό μαρτύριο. Οι πόνοι και τα άλγη, οι οδύνες και τα βάσανα λυγίζουν ψυχικά τον άνθρωπο, τον οδηγούν σε στεναχώρια, τον απομονώνουν και τον φέρνουν πρόωρα στο θάνατο. Όμως ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος στο Θεό, που τον δοξάζει, τον πόνο τον αντιλαμβάνεται ως μία ευεργεσία του Θεού, οπότε και πλημμυρίζει από μία πνευματική αγαλλίαση».

Απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή εγκαινίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε πως δίχως τον Χριστό ο άνθρωπος είναι κενός ελπίδας, ενώ με τον Χριστό ο ασθενής ενισχύεται, ενδυναμώνεται, αναπτερώνεται – και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ορθόδοξος Εκκλησία πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του σωματικού και ψυχικού πόνου. «Είναι άλλωστε ιστορικός αποδεδειγμένο ότι η χριστιανική πίστις και η Ορθόδοξος Εκκλησία αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο επί του οποίου ιδρύθηκαν τα πρώτα νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», είπε.

Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι το ζωηρό ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν για την υγεία των ασθενούντων οι άνθρωποι του ιδρύματος, είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της κατανόησης.

Πράξη χρέους προς όλους όσους αγωνίζονται να μαλακώσουν και να πάψουν τον πόνο ασθενών και να προσφέρουν αγάπη, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ιωάννη Σπυρίδωνος Λάτση, κ. Αφεντούλης τη δωρεά για τη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου. Όπως ανέφερε ο κ. Αφεντούλης: «Ουδέποτε φανταζόμουνα ότι μία μικρής οικονομικής αξίας δωρεά, θα έλεγα πράξη χρέους του Ιδρύματος μας προς το Αννουσάκειο Ίδρυμα, θα απολάμβανε το προνόμιο της παρουσίας του προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μία ασύμμετρη τιμή που μας γίνεται ως Ίδρυμα και για αυτό τον λόγο ευχαριστώ. Η σημερινή μέρα είναι η κορύφωση μιας ιδιαίτερης σχέσης που είναι εγκάρδια και αμφίδρομη, σχέση ανιδιοτελής και πνευματική, καθώς και θρησκευτική, με το ίδρυμα και την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Αννουσάκειο, συνειδητοποιούμε πώς η αγάπη η ανθρώπινη που ξεχειλίζει, η χαρά που ξεχειλίζει σε κάθε όροφο αυτού του ιδρύματος, είναι ικανή να νικήσει το ανίατο, τη θλίψη που γίνεται χαρά, τον πόνο που μπορεί να γίνει έστω και ένα μικρό χαμόγελο. Το πώς υπάρχει ελπίδα για κάθε ξεχασμένο και εγκαταλελειμμένο συνάνθρωπό μας, που εδώ του προσφέρεται μία αξιοπρεπής στέγη με φροντίδα και αγάπη, και κάθε φορά που φεύγουμε από το Αννουσάκειο Ίδρυμα συνειδητοποιώ πόσο δρόμο έχουμε να κάνουμε ως άνθρωποι για να φτάσουμε στα στάνταρ που έχουν βάλει οι άνθρωποι, οι οποίοι διακονούν το ίδρυμα αυτό»

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση