HomeHL-EconomyΣε μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων προχωρούν οι τράπεζες

Σε μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων προχωρούν οι τράπεζες

Οι στόχοι για μείωση κατά 50 δισ. ευρώ των «ανοιγμάτων» τους την προσεχή τριετία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ελάφρυνση κατά 50 δισ. ευρώ των τραπεζικών τους «ανοιγμάτων» που σήμερα φτάνουν τα 88,2 δισ. ευρώ, μέσω διαφόρων εργαλείων τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν την προσεχή τριετία (2019-2021) οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου ή  στην ανάγκη κρατικών «ενέσεων» ρευστότητας μέσω μιας τέταρτης στη σειρά  ανακεφαλαιοποίησης.

Τους  φιλόδοξους αυτούς στόχους, για τον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και των «ανοιγμάτων» τους υπέβαλλαν  πριν από λίγες μέρες στον SSM (Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας) οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, παρουσιάζοντας παράλληλα και τους τρόπους επίτευξης των στόχων, κυρίως μέσω  μαζικών πωλήσεων  χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, τιτλοποιήσεις δανείων, πλειστηριασμούς υποθηκευμένων ακινήτων, πωλήσεις πακέτων ακινήτων τους και γενναίες ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων σε πελάτες που θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το στοίχημα για μείωση κατά 50 δισ. ευρώ των προβληματικών τους δανείων μοιάζει με το μύθο του Σίσυφου καθώς, εκτός των άλλων, οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν και ένα πλήθος άλλων προβλημάτων τους, όπως  οι κλειστές αγορές χρήματος, τα περιορισμένα τους έσοδά, αλλά και η κατρακύλα της αξίας των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, μετά το ξεπούλημα στο οποίο προχώρησαν μέσα σε λίγους μήνες τα  μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πλάνα που υπέβαλαν στον SSM, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια από ποσοστό 47,7% επί των χορηγήσεων που είναι σήμερα (88,2 δισ. ευρώ)  σε ποσοστό 17%-22% (ανάλογα με την κάθε τράπεζα ) στα τέλη του 2021 και σε απόλυτο αριθμό στα 38 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των ανοιγμάτων τους θα προέλθει κατά 25 δισ. ευρώ από πωλήσεις χαρτοφυλακίων τους και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 15 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, και κατά 10 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση