HomeΕΛΛΑΔΑΔικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΣτΕ

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΣτΕ

Για το κτήμα Προμπονά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις ημέρες, πριν την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην Αθήνα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, «ανοίγει» τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά των Άνω Πατησίων.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε, κατά πλειοψηφία, δεκτή την αίτηση που είχε κατατεθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η σφράγιση του ναού, γιατί παρουσιάζει ελλιπή αιτιολογία και παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου.

Όμως, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του Ναού και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Στην συνέχεια ο ηγούμενος τέλεσε και δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό ενώ η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

zougla.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση