HomeHL-EconomyΣτην Επιτροπή Επιθεώρησης της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας

Στην Επιτροπή Επιθεώρησης της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας

Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη Φραγκφούρτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο στη Φρανκφούρτη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, όπως προκύπτει από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο λόγος για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που τοποθετήθηκε ως μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ (Audit Committee).

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιτροπή εσωτερικού ελέγχου της κεντρικής τράπεζας και του ευρωσυστήματος, καθώς μεταξύ των αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνεται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, τους κανονισμούς και τους κώδικες συμπεριφοράς του ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης. Η θητεία του δε ως μέλους της επιτροπής υπερβαίνει τη θητεία του ως διοικητή της ΤτΕ, δηλαδή θα παραμείνει στο Audit Committee ακόμη κι αν δεν ανανεωθεί η θητεία του στην ΤτΕ, που λήγει το 2020.

Η Επιτροπή Επιθεώρησης περιλαμβάνει επίσης τους Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Μάλτας Γιόζεφ Μπονίτσι, τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν και τον Εβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Η επιτροπή θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο της πρόεδρο. Ο κ. Στουρνάρας αντικατέστησε τον Φινλανδό Ερκι Λιικάνεν, η θητεία του οποίου έληξε. Πρόκειται για μια επιλογή που, πέραν της ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη, έχει και μια ισχυρή συμβολική σημασία καθώς η ΕΚΤ δείχνει να στηρίζει έμπρακτα τον κ. Στουρνάρα, αγνοώντας πλήρως την κριτική που δέχεται από τα στελέχη της κυβέρνησης.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση