Προς τα ανατολικά της χώρας κινείται από σήμερα το βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «Ζορμπάς» τα έντονα φαινόμενα του οποίου αναμένεται να επηρεάσουν πριν από το μεσημέρι τη Δυτική κυρίως Κρήτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα:

«Το Βαρομετρικό Χαμηλό που άρχισε από την Παρασκευή να στροβιλίζεται και να ενισχύεται στα νότια τμήματα του Ιονίου, σήμερα Σάββατο κινείται προς τα Ανατολικά επηρεάζοντας τις νότιες περιοχές της χώρας.

Διέρχεται βόρεια της Κρήτης, με το κέντρο του να εστιάζεται στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου. Ενισχύθηκε με σημαντικά  ποσοστά υγρασίας και θα προκαλέσει σημαντικές βροχοπτώσεις αρχικά σε περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και σε δυτικά τμήματα της Κρήτης, ενώ αργότερα θα επηρεάσει και την Αττική καθώς και νησιά των Κυκλάδων.

Ενισχυμένοι θα είναι και οι άνεμοι με τις μέγιστες εντάσεις να σημειώνονται στη θάλασσα Κυθήρων καθώς και στο δυτικό Αιγαίο, προς το βράδυ και στο κεντρικό Αιγαίο, με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Την Κυριακή το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί στο ανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα την σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Στην Κρήτη από το Σάββατο το πρωί θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά με τοπικές βροχές, ενώ τα φαινόμενα αυτά σταδιακά θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί στις δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες έως και νωρίς το απόγευμα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και εμφάνιση καταιγίδων. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ενισχυμένοι θα είναι όμως και οι άνεμοι, στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης, από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις στα 6 – 7 Μποφώρ και με μέγιστες ριπές που κατά τόπους θα ξεπεράσουν και τα 8 Μποφώρ, στα βόρεια τμήματα του Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις.

Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση και των ανέμων. Λόγω των πολύ ισχυρών Νοτιοδυτικών ανέμων θα προκληθεί σημαντικός κυματισμός στη δυτική παράκτια ζώνη των Χανίων.  Η θερμοκρασία θα φθάσει έως και τους 26 ⁰C.

Την Κυριακή αναμένεται γενικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πιθανότητα για λίγες τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και τα κεντρικά τμήματα του νησιού, πάντως τα φαινόμενα αυτά θα είναι στα συνήθη επίπεδα μιας κακοκαιρίας. Οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις, δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι και η ένταση τους θα φθάνει στα 3 – 4 Μποφώρ, ενώ αργότερα θα στραφούν ΒΔ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με τη μέγιστη και πάλι περίπου στου 27 ⁰C.

Εκτιμώντας ότι θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά δεδομένα, η ημέρα του Σαββάτου απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή και από πλευράς βροχοπτώσεων αλλά και από τους ενισχυμένους ανέμους, ελπίζοντας βέβαια ότι δεν θα προκύψει κάποια αλλαγή στην τροχιά κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού».

Διαφήμιση
Διαφήμιση