HomeHL-GreeceΞανά το θέμα των «8» έθιξε ο Ερντογάν στον Τσίπρα

Ξανά το θέμα των «8» έθιξε ο Ερντογάν στον Τσίπρα

Τι συζητήθηκε για το προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου μία ώρα διήρκεσε το απόγευμα της Τρίτης το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η βελτίωση του κλίματος, σε σχέση με την τελευταία συνάντηση που διεξήχθη τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών να παίζει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της Άγκυρας, κάνοντας συνολικότερη αναφορά και στους Γκιουλενιστές.

Επίσης, ο τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση εργασίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.

Κατά τα άλλα, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου καθώς επίσης και να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Και σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές προς αυτή την κατεύθυνση καθώς επίσης και να εφαρμοστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Συζήτηση έγινε επίσης για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού με τους κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν να συμφωνούν πως θα πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των ροών, οι οποίες βρίσκονται σε φάση έξαρσης το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον τούρκο πρόεδρο την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού Ελλάδας και Τουρκίας για τον εντοπισμό βαρκών, αλλά και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Κυπριακό

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη  επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλίων από την πλευρά της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επανέλαβε την υποστήριξη στο πλαίσιο Γκουτέρες, αν και επέμεινε στις πάγιες τουρκικές θέσεις, όπως το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός έθιξε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Χάλκης, κα ιτων εκλογών στα Βακούφια, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τη Θράκη.

Οικονομία

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα τέλος, συζητήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, με στόχο αυτή να ενεργοποιηθεί πριν το καλοκαίρι. Συμφωνήθηκε ταυτόχρονα η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τουρισμό.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση