HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕπιτυχημένη η «Γεραπετρίτικη Φύση» στο φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας

Επιτυχημένη η «Γεραπετρίτικη Φύση» στο φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας

Πραγματοποιήθηκε στο Τζαμί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Τουρισμού Ιεράπετρας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολιτιστική έκθεση για τη «Γεραπετρίτικη Φύση», που έλαβε χώρα στο Τζαμί Ιεράπετρας και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για μια εκδήλωση της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής μέσω του κινήματος #ArtistsfortheEnvironment, σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και του ΝΠΔΔ «Περιβάλλον» του Δήμου Ιεράπετρας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Φυσικό περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις στον Βιοτουρισμό – Δήμος Ιεράπετρας», με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Η πρωτότυπη αυτή ομαδική έκθεση είχε στόχο την κινητοποίηση των καλλιτεχνών και την δημιουργία μίας «αποστολής» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του τόπου. Έλαβαν μέρος 40 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εκπρόσωποι από πολλούς καλλιτεχνικούς χώρους (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική κ.α.), οι οποίοι εξύμνησαν τη φύση με τα έργα τους, ενώ δεν έλειψαν και έργα απεικόνισης των σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο χώρος της ζωγραφικής εκπροσωπήθηκε από τους Bασιλική Βελέντζα, Σοφία Δατσέρη, Μανώλη Ζωγραφάκη, Jacqueline Vanaret, Δημήτρη Καλατζάκη, Ελένη Κατσούλα-Κορωναίου, Ιωάννη Λαμπράκη, Αγγελική Μαρίνου, Ευγενία Μπακαλούμα, Γεύσω Παπαδάκη, Σταματία Τσαντάκη και τα παιδιά Μαριλένα Δαμιανάκη και Μαρία Ιουλία Ζαρκάδα, ενώ ο Γεώργιος Μαρινάκης και η Νίνα Βώκου συμμετείχαν με έργα φωτογραφίας. Με ξύλινες δημιουργίες έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες του εργαστηρίου Στάουσα, ενώ οι Πάνος Γιάκας, Κωνσταντίνος Τζωρτζακάκης, Μανώλης Ζουλάκης και Μαρλένα Παρλαβάντζα παρουσίασαν έργα από σύγχρονες μορφές της οπτικής τέχνης (εικονογράφηση, κόμικς, βίντεο κ.α.). Τέλος, 16 μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καλλιτεχνών Ίρις Χανίων συμμετείχαν με έργα από όλους τους παραπάνω καλλιτεχνικούς χώρους, χειροτεχνίες, κ.α.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετείχε με κινητή έκθεση φωτογραφίας του προγράμματος LIFE NATURA 2000 Value Crete, ενώ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία πραγματοποίησε παιδικά εργαστήρια με θέμα τα χαρακτηριστικά είδη πουλιών και άλλων ζώων που ζουν στις προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης. Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν γεράκια, γύπες, και αγριόγατους μέσα από παιχνίδια, χειροτεχνίες και κατασκευές, όπως μάσκες και κρεμαστές φιγούρες. Παράλληλα, η έκθεση υποστηρίχθηκε από υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων (ΣΕΩΚ), της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea και τoυ συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, Αρχέλων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση