HomeHL-EconomyΜε πώληση-εξπρές και leasing ξεφορτώνονται οι τράπεζες stock 10.000 ακινήτων

Με πώληση-εξπρές και leasing ξεφορτώνονται οι τράπεζες stock 10.000 ακινήτων

Με ποιους τρόπους θα γίνει η εκποίηση ή η ενοικίαση τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκαταλείπουν σταδιακά οι τράπεζες τον, μέχρι σήμερα, άχαρο ρόλο τους ως διαχειριστές ακινήτων τα οποία ανακτούν μέσω ρευστοποιήσεων εγγυήσεων πτωχευμένων επιχειρήσεων η ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μέχρι τέλος του χρόνου στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους σε μαζικές εκποιήσεις η ενοικιάσεις των ακινήτων τους επιδιώκοντας, με τρεις τουλάχιστον τρόπους, να ξεφορτωθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές μέρος από τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που ανέκτησαν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με τον πώληση η ενοικίαση του stock των 10.000 ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, αποκτούν από τη μια σημαντικά κεφάλαια, ενώ από την άλλη παύουν να επωμίζονται δυσβάστακτα βάρη από τη διαχείριση των ακινήτων τους εγγράφοντας ζημιές στους ισολογισμούς τους.

Το stock των ακινήτων τους που προήλθε από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακίνητων που διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες, είναι ήδη δυσθεώρητο μιας και τα μισά από τα ακίνητα οφειλετών που εκπλειστηριάστηκαν αγοράστηκαν τελικά ,ελλείψει ενδιαφέροντος, από τις ίδιες τις τράπεζες.

Αποτέλεσμα το stock των ακινήτων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους να μοιάζει με «βουνό» καθώς μαζί με παλαιά ακίνητα , αγγίζει πλέον τα 10.000 ακίνητα κάθε κατηγορίας (κατοικίες, εμπορικά, γραφεία κλπ).

Από τους 20.000 πλειστηριασμούς που αναμένεται να διενεργηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εκτιμάται ότι περίπου τα μισά ακίνητα θα αποκτηθούν εν τέλει από τις τράπεζες, όπως έχει ήδη συμβεί με χιλιάδες εκτελεσθέντες, μέχρι σήμερα, πλειστηριασμούς.

Μάλιστα οι τράπεζες σκοπεύουν τα ερχόμενα δύο χρόνια, μέσω των πλειστηριασμών,να αγοράσουν άλλα 5.000 ακίνητα εγγράφοντας στον προϋπολογισμό τους έως 5 δις ευρώ προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων που διαθέτουν, ευελπιστώντας να τα «ξεφορτωθούν» μελλοντικά όταν θα ανέβουν οι τιμές στην κτηματαγορά.

Από την άλλη η μεμονωμένη πώληση ακινήτων, μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, κρίνεται ότι έχει αποφέρει περιορισμένα αποτελέσματα, ενώ είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Πως οι τράπεζες σκοπεύουν να ξεφορτωθούν τα ακίνητα τους

Η επικεφαλής του SSM (Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) κ. Ντανιέλ Λουί είχε διαμηνύσει με ξεκάθαρο τρόπο στους Ελληνες τραπεζίτες ότι «οι τράπεζες δεν είναι εταιρείες real estate και πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να πωλήσουν τα ακίνητα που κατέχουν».

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σχεδιάζουν, προκειμένου να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος της διαχείρισης ακινήτων, να προχωρήσουν α) στην μαζική πώληση πακέτων ακινήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τα ζητούν ορισμένοι επενδυτές προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν β) να συνεχίσουν τις πωλήσεις ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των αγγελιών και γ) να διαθέσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων προς ενοικίαση μέσω leasing σε επενδυτές. Ήδη συστημική τράπεζα βρίσκεται σε συνεννόηση με ομάδα επενδυτών για μακροχρόνια μίσθωση μέσω της διαδικασίας του leasing, μεγάλων ακινήτων.

Παράλληλα ορισμένες συστημικές τράπεζες άρχισαν ήδη να στρέφονται στη δευτερογενή αγορά, με αρχή τη Eurobank η οποία προχωρεί στην πώληση σε επενδυτές χαρτοφυλακίου 630 ακινήτων από το στοκ ακινήτων που έχει στην κατοχή της.

Η εκτιμώμενη αξία διάθεσης του χαρτοφυλακίου είναι 22 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πακέτο των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων περιλαμβάνει κατά 50% κατοικίες ενώ τα υπόλοιπα είναι εμπορικά ακίνητα και οικόπεδα.

Ήδη η εταιρεία συμβούλων PriceWaterhouse Coopers (PwC)που ανέλαβε σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακίου έχει καλέσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας.

Οι τράπεζες προχωρούν στην πώληση χαρτοφυλακίων ακινήτων, καθώς ο SSM, (Εποπτικός μηχανισμός ΕΚΤ) έχει ζητήσει να περιορίσουν τη διακράτηση ακινήτων που ανακτούν μέσω των πλειστηριασμών το πολύ έως 5 χρόνια, και παράλληλα να διαθέσουν προς πώληση τουλάχιστον τα μισά ακίνητα από όσα σήμερα κατέχουν δηλαδή 5.000 ακίνητα.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση