HomeHL-GreeceΧειρότερες επιδόσεις για την Ελλάδα σε διαφθορά και … όχι μόνο

Χειρότερες επιδόσεις για την Ελλάδα σε διαφθορά και … όχι μόνο

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειρότερες επιδόσεις στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα των Θεσμών και κανονισμών καταγράφει η Ελλάδα στα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρά τα περί του αντιθέτου «συνθήματα» της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας, και βρίσκεται κάτω από πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το γεγονός καταδεικνύει πως η χώρα μόνο την κρίση δεν έχει ξεπεράσει, αφού πέραν του δημοσιονομικού δεν καταφέρνει να επιδείξει βελτίωση σε βασικούς τομείς που διέπουν και την οικονομική ζωή. Κάτι, εξάλλου, που φαίνεται και στη διστακτικότητα των επενδυτών να έλθουν στη χώρα αλλά και τις πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται Χρηματιστήριο και ομόλογα παρά το αφήγημα της εξόδου απ’ τα μνημόνια. Κοινώς, τα δομικά προβλήματα της χώρας παραμένουν.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι πως συνολικά στις τέσσερις απ’ τις έξι επιμέρους μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας γύρω απ’ την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία των θεσμών, η χώρα μας εμφανίζει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτές που είχε το 2014, λίγο πριν την κυβερνητική αλλαγή.

Αναλυτικά, ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας το 2017 υποχώρησε στις 66 μονάδες από 69 που ήταν το 2014 και 72 το 2007, τελευταία χρονιά οικονομικής ανάπτυξης πριν η χώρα «βουλιάξει» στην κρίση. Κοινώς η ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και η ανεξαρτησία του κρατικού μηχανισμού παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκριτικά, η επίδοση της Κύπρου, που επέστρεψε θριαμβευτικά στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, φθάνει τις 79,8 μονάδες!

Παράλληλα ο δείκτης που μετρά την ποιότητα των Θεσμών και των κανονισμών και με τον οποίο επιχειρείται η καταγραφή της ικανότητας ενός κράτους να εφαρμόζει φιλικές προς την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα πολιτικές, έχει υποχωρήσει στις 63 μονάδες από 64 που ήταν τρία χρόνια πριν και 78 πριν από μία δεκαετία. Πρόκειται για επίδοση χαμηλότερη ακόμα και από αυτή της γειτονικής Βουλγαρίας…

Επίσης το Κράτος Δικαίου, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό δείκτη (Rule of Law) υποχωρεί συνεχώς από το 2015 και μετά, και βρίσκεται κάτω από χώρες όπως Ρουμανία, Ιορδανία και Ναμίμπια, μετά και την πτώση από τις 57,7 εκατοστιαίες μονάδες (2016), στις 56,7 πέρυσι. Το 2007 ήταν στις 78 μονάδες.

worldwide_governance

Καταγράφονται όμως χειρότερες επιδόσεις και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς… παρά το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Ο σχετικός δείκτης (control of corruption) βρέθηκε το 2017 στις 52 μονάδες, από 53 μονάδες τρία χρόνια πριν και 65 το 2007.

Αντίθετα βελτίωση καταγράφονται σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι η ελευθερία επιλογής κυβέρνησης από τους πολίτες, η ελευθερία έκφρασης, συνεργασίας αλλά και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ όπως μετρώνται στο δείκτη «Voice and Accountability». Ο σχετικός δείκτης πέρυσι βρέθηκε στις 71 μονάδες από 68 το 2014 και 79 το 2007.

Ο δεύτερος τομέας είναι η πολιτική σταθερότητα και η απουσία βίας. Μόνο που η βελτίωση είναι απειροελάχιστη και σίγουρα η επίδοση δεν θυμίζει χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης βρέθηκε στις 40,9 μονάδες από 40 που ήταν το 2014 και 62 το 2017.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση