HomeΚΟΣΜΟΣΡοχανί: Η Αμερική θα έχει την ίδια τύχη με τον Σαντάμ Χουσέιν

Ροχανί: Η Αμερική θα έχει την ίδια τύχη με τον Σαντάμ Χουσέιν

Βάφτηκε με αίμα η παρέλαση, με άμεση απάντηση απειλεί η Τεχεράνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προειδοποίηση προς το Ιράν θα αυξάνει «μέρα με την ημέρα τις αμυντικές του ικανότητες» και δεν θα τις περιορίσει ποτέ, απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αναφερόμενος στους πυραύλους που αναπτύσσει η χώρα του και οι οποίοι προκαλούν ανησυχία στη Δύση.

«Το γεγονός ότι σας προκαλούν θυμό οι πύραυλοί μας αποδεικνύει ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα, χάρη στα όσα δηλώσατε, γνωρίζουμε πλέον την αξία των πυραύλων μας» είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του πριν την έναρξη στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη με την ευκαιρίας της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Στην ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος συνέκρινε την κατάσταση που επικρατούσε το 1980 με τη σημερινή. Όπως ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν έσκισε τη συμφωνία του 1975 που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της χώρας του και του Ιράν προκαλώντας το ξέσπασμα του οκταετούς πολέμου, έτσι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να ξεκινήσει «έναν ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης, επεσήμανε ο Ροχανί.

Αναφερόμενος στην αποτυχία του σχεδίου του Χουσέιν εναντίον του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε ότι «το ίδιο θα συμβεί στον Τραμπ. Η Αμερική θα έχει την ίδια τύχη με τον Σαντάμ Χουσέιν».

Εντωμεταξύ, η στρατιωτική παρέλαση στη νοτιοδυτική πόλη Αχβάζ βάφτηκε στο αίμα, καθώς ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον είκοσι ένας, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί.

Οι δράστες, που σύμφωνα με το πρακτορείο Fars ήταν δύο και φορούσαν στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Το Fars αφήνει να εννοηθεί ότι οι δράστες έχουν τραυματιστεί.

Το περιστατικό διήρκησε περίπου 10 λεπτά, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πλέον θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, τονίζουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τεχεράνη κατηγόρησε για την επίθεση «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση