HomeHL-WorldΤον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το Brexit

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το Brexit

Όπως αποφασίστηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 18 Οκτωβρίου θα σημάνει η ώρα της αλήθειας για το Brexit. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των διαβουλεύσεων κατά τη διήμερη, άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, όπως το συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών, γνωστοποίησε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου θα γίνει η κρίσιμη εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εφόσον διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος, η συμφωνία θα παραπεμφθεί για επικύρωση σε επόμενη σύνοδο, τον Νοέμβριο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν χωρίς συμφωνία.

Συμβιβασμοί

«Σήμερα είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος από χθες, αλλά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία παραμένει υπαρκτό», δήλωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι για να υπάρξει αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων «πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές». Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το σχέδιο για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε., που παρουσίασε στους 27 εταίρους της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, «δεν μπορεί να εφαρμοστεί» στην παρούσα μορφή του.

Το προηγούμενο βράδυ, στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, η Τερέζα Μέι παρουσίασε στους ομολόγους της τις προτάσεις της κυβέρνησής της για το Brexit (Σχέδιο Τσέκερς). Αναφερόμενη στο ζήτημα του μελλοντικού συνόρου Ε.Ε. – Βρετανίας, που αποτελεί το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων, ρώτησε τους συνδαιτυμόνες της αν θα μπορούσε κάποια ή κάποιος από αυτούς να αποδεχτεί οποιονδήποτε «νομικό διαχωρισμό» της χώρας του. Καθώς το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το μεθοριακό καθεστώς μεταξύ της ανεξάρτητης Ιρλανδίας, που ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει στην Ε.Ε., και Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Τερέζα Μέι είχε χθες το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ προς αναζήτηση λύσης.

Δεύτερο δημοψήφισμα

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου, η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για «παραγωγική συνάντηση» και εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας, αν και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή της προετοιμάζεται και για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Υποστήριξε ότι η μόνη σοβαρή πρόταση για το πρόβλημα της μεθοριακής ρύθμισης προέρχεται από την πλευρά της, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερου δημοψηφίσματος. «Δημοψήφισμα έγινε, και αυτό που θα γίνει τώρα είναι το Brexit», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ορίσει την 29η Μαρτίου ως ημερομηνία του διαζυγίου, με ή χωρίς συμφωνία. Προηγουμένως, οι πρωθυπουργοί της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις είχαν ευχηθεί να υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα, που θα αναιρέσει το πρώτο.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση