HomeHL-9Με … άρωμα Κρήτης το προηγμένο λογισμικό διαστημικού τηλεσκοπίου

Με … άρωμα Κρήτης το προηγμένο λογισμικό διαστημικού τηλεσκοπίου

Το Πανεπιστήμιο στην ελληνική συμμετοχή για δορυφόρο ακτίνων-Χ, ATHENA

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κρήτης συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού για την λειτουργία και την ανάλυση των δεδομένων του οργάνου WFI του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ, ATHENA.

O δορυφόρος ATHENA είναι συνεργασία της Eυρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος-ΕSA, της NASA και της Iαπωνικής Jaxa και θα παρατηρήσει την ακτινοβολία που εκλύεται στο Σύμπαν στις υψηλές ενέργειες.

Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το 2028 και θα πραγματοποιηθεί με τον καινούριο και πιο προηγμένο πύραυλο της ESA τον Ariane 6. Ο ATHENA θα είναι εξοπλισμένος με ένα τηλεσκόπιο 12m και δύο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης. Το ένα θα παρέχει υψηλής ευκρίνειας φάσματα και το άλλο θα παρατηρεί το σύμπαν μέσω κάμερας με μεγάλο οπτικό πεδίο.

Αυτά τα όργανα θα επιτρέψουν στο τηλεσκόπιο ATHENA να παρατηρήσει το σύμπαν με 100 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα σημερινά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να παρατηρήσει τις πιο απομακρυσμένες μελανές οπές στα κέντρα γαλαξιών καθώς και τα πρώτες συγκεντρώσεις γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο δορυφόρος ATHENA θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Οι δραστηριότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με τον δορυφόρo ATHENA της ESA υποστηρίζονται και από το πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities for High Energy Astrophysics) στα πλαίσια του H2020 (European Union Horizon 2020 Research Infrastructure Program). To AHEAD αποτελεί το πιο σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας της κοινότητας αστροφυσικής υψηλών ενεργειών στην Ευρώπη. Σε αυτό συμμετέχουν 26 από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην αιχμή των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων και να εξελίξει περαιτέρω τις υποδομές της για την κατασκευή μελλοντικών διαστημικών τηλεσκοπίων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστολή ATHENA.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Διαφήμιση
Διαφήμιση