HomeΚΡΗΤΗΞενάγηση στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου

Ξενάγηση στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου

Από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δωρεάν ξενάγηση την εθελόντρια ξεναγό Αθηνά  Κυριακάκη-Σφακάκη, στα Ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου προς τα μέλη του Αθλητικού Σωματείου ΑΣΑμεΑ Μεγαλόνησος και στους συνοδούς τους διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

Το ευχάριστο δροσερό απόγευμα και η πλούσια γνώση που μας μετέδωσε η κ.  Σφακάκη συμπλήρωσαν ένα από τους πιο όμορφους περιπάτους της πόλης μας κατά μήκος των Ενετικών τειχών.

“Έχουμε χρέος  να αναδεικνύουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό, γιατί αποτελούν την κορωνίδα της ύπαρξης του Κρητικού λαού τόνισε η κ. Ελένη Τσαντηράκη ”.

node1

Ευχαρίστησε θερμά την κ. Σφακάκη για την ακούραστη διάθεση στην εθελοντική προσφορά της, καθώς και τον Παραολυμπιονίκη κ. Μανώλη Στεφανουδάκη για την δεύτερη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου καθώς  και τα μέλη του Σωματείου ΑσαμεΑ Μεγαλόνησος που όχι μόνον είναι Πρωταθλητές σε Πανελλήνιους  και Πανευρωπαϊκούς αγώνες αλλά κυρίως   όπως αναφέρθηκε η κ. Σημαιάκη , «Πρωταθλητές της ζωής που με την δύναμη της ψυχής τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση». .

Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Καρκανάκης τόνισε ότι η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αφουγκράζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και είναι πάντοτε  κοντά τους βοηθώντας στην επίλυσή τους.

Εκκίνηση της ξενάγησης η είσοδος του Πολιτιστικού Κέντρου και  η διαδρομή συνεχίστηκε εξωτερικά των τειχών με την  ιστορική αναδρομή σε   χρονολογίες  που μας υπενθύμιζαν την μακρόχρονη διάρκεια  οικοδόμησης  των  τειχών, ένας  αιώνας   από το 1462!  Ακούσαμε  και για  το πέρασμα από την πύλη Ιησού, του δικτύου  του υδραγωγείου Μοροζίνη, και την συνέχεια  μέχρι την υδατοδεξαμενή-τα  Λιοντάρια! Ιδιαίτερη αναφορά τη  συνοικία Αγκεμπούτ, πέριξ της καθολικής, κατά την Ενετοκρατία, μονής  της Παναγίας  των Σταυροφόρων και χαρήκαμε την διευκρίνιση ότι  η μονή πήρε το όνομα  από τον σταυρό  της μοναχικής περιβολής  και όχι επειδή κτίσθηκε από  τους σταυροφόρους. Αναφέρθηκε και η κρήνη  που  βρίσκεται  από το κονάκι του Μιρτζά, στην  οδό  Αλμπερτ. Ακολούθως η συνοικία Σερτουνά. Αγιος  Γεώργιος  ο Σουριανός, Αγιος Ματθαίος αλλά  και ο Λάκκος, η Πηγαίδα, τα Σπιτάλια.  Επί των τειχών συνεχίστηκε η ξενάγηση με αναφορά στον  προμαχώνα Μαρτινέγκο και στους   τάφους  του Νίκου και της Ελένη Καζαντζάκη, O Gabrielle Tadini Martinengo εργάσθηκε υπό τον διάσημο μηχανικό οχυρωματικών έργων Μικέλε Σανμικέλι.

Στον χάρτη  καταγεγραμμένο  επακριβώς  ο περίβολος του Ενετικού οχυρωματικού συγκροτήματος, και οι αναφορές  στον κρητικό πόλεμο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Κάτω από τον προμαχώνα  Μαρτινέγκο, η πύλη Μακάση, η πύλη του κλειδούχου. Δυο φορές κατά  τον Β παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε  ως  φυλακή Κρητών αιχμαλώτων αγωνιστών. Το ναυάγιο του πλοίου Δαναή και ο  πνιγμός  των Κρητών…η  αναθηματική μαρμάρινη πλάκα….το χθες  της  κρητικής  Ελευθερίας.

node

Κατά  την πεζοπορία  προς την πύλη  Παντοκράτορα, ένα  γρήγορο πέρασμα από την πύλη Βηθλεέμ, και μια αναφορά  στο Γενί τζαμί, το  σημερινό Ανωγειανό Σχολείο, και τον Χατζή Αλή Πασά που το 1700 το έκτισε, αφού είχε  αγοράσει τα ακίνητα στην θέση αυτή. Πύλη  και προμαχώνας  του Παντοκράτορα. Δεξιά της  σημερινής Χανιώπορτας, τα δυο  θυρανοίγματα του  μοναδικού προμαχώνα που είχε  δύο σήραγγες. Μία για  τους στρατιωτικούς  και μία  για  τους πολίτες. Ο φτερωτός λέοντας,   το σύμβολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας,  και ο Παντοκράτορας, λιθόγλυπτες   εντοιχισμένες παραστάσεις, επάνω από τα θυρανοίγματα. Ακούσαμε  για  την προδοσία  του Ανδρέα Μπαρόση. Για τα  τελευταία  χρόνια του κρητικού πολέμου, για τον Μαρίνο Τζάνε  Μπουνιαλή, και τον δικό  του Κρητικό πόλεμο. Πλησιάζοντας  στο βόρειο θαλάσσιο μέτωπο, ατενίζοντας  τον όρμο της Αμμουδάρας, ακούσαμε για το ναυάγιο της ναυαρχίδας laTERESSE,για  την  ξύλινη  επί του τείχους  κατασκευή απάνω στην οποία περπάτησε ο Κιοπρουλής  για να εισέλθει στην πόλη, και για την Κιζίλ Τάμπια, το ματωμένο πρόχωμα, την μετέπειτα  ξύλινη Τάμπια των Ηρακλειωτών, συνοικία  με 13 ναούς .

Διαφήμιση
Διαφήμιση