HomeHL-EconomyΈτσι θα προχωρήσουν επενδύσεις 2,5 δισ. για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας

Έτσι θα προχωρήσουν επενδύσεις 2,5 δισ. για τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας στην πορεία για την κοινωνία των gigabit, προωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Παρά τις κομματικές παρεμβάσεις για ένα αμφιλεγόμενο πλαίσιο με ρυθμίσεις που κινδύνευαν να τινάξουν στον αέρα επενδύσεις δισεκατομμυρίων, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση και τον έλεγχο κατασκευών κεραιών, το οποίο θα δρομολογήσει την ομαλή μετάβαση της χώρας στα δίκτυα 5ης γενιάς που αποτελούν την νέα παγκόσμια πρόκληση στις τηλεπικοινωνίες από το 2020.

Σήμερα, ο χρόνος αδειοδότησης μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας μπορεί και να υπερβεί τα 2 χρόνια, με τις μεγάλες καθυστερήσεις να παρατηρούνται κυρίως στις πολεοδομίες, οι οποίες αξιολογούν κατά το δοκούν και μπορούν σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή την κατασκευή μιας κεραίας για λόγους μικροπολιτικής ή άλλων συμφερόντων.

Στις καθυστερήσεις αυτές, θα πρέπει να προστεθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο έχει την εποπτεία της αδειοδότησης (χειρίζεται το Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων –ΣΗΛΥΑ).

Κυρίως όμως, με το καθεστώς ασυδοσίας που επικρατούσε μέχρι σήμερα, το περιβάλλον και η δημόσια υγεία τίθενται σε διακινδύνευση, αφήνοντας τεράστια περιθώρια για διαφθορά, συνδιαλλαγή και αυθαιρεσίες.

Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση αδειοδοτούνται περίπου 100 κεραίες. Ωστόσο, από το γεγονός ότι λιμνάζουν στην ΕΕΤΤ περίπου 2.500 αιτήσεις τα τελευταία χρόνια, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εκτιμούν ότι υπάρχει πλήθος παράνομων εγκαταστάσεων που υπολογίζεται μεταξύ 1.500 έως 2.500 κεραιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, από τους 2.500 φακέλους που εκκρεμούν στην ΕΕΤΤ, εκτιμάται ότι 800 πληρούν τις προϋποθέσεις για να εκδοθούν άμεσα. Όμως με τους σημερινούς ρυθμούς αδειοδότησης (100 /ανά μήνα), προβλέπεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια για να ικανοποιηθούν τα παλιά αιτήματα του κλάδου.

Την ίδια ώρα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας καλούνται μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία για την μετάβαση στην νέα γενιά δικτύων με τις ασύλληπτες ταχύτητες έως 1 Gbps.

Με βάση την στρατηγική της ΕΕ για τα δίκτυα 5G, όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις πρέπει να προσφέρουν 5G σύνδεση έως το 2025 και τουλάχιστον μία μεγάλη πόλη έως το 2020. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλης Μαγκλάρας, υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Καλαμάτας, στον οποίο, η Wind θα ξεκινήσει άμεσα πιλοτικό δίκτυο εγκατάστασης και λειτουργίας δικτύου 5G. Αντίστοιχα μνημόνιο έχει υπογραφεί και με τον Δήμο Τρικάλων, ο οποίος συνεργάζεται με την Vodafone, ενώ σειρά έχουν οι Δήμοι Ζωγράφου και Πάτρας στους οποίους αναμένεται να αναπτύξει δίκτυο η Cosmote.

Όλα ηλεκτρονικά

«Ο κορμός του νέου συστήματος είναι βασισμένος στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, το οποίο με ταχύτατες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες έρχεται να αντιμετωπίσει πολύχρονες καθυστερήσεις, την παραβατικότητα που παρατηρείται στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και να βγάζει την πρίζα, σε όσους παρανομούν με την παράλληλη επιβολή υψηλών προστίμων» αναφέρει ο κ. Μαγκλάρας.

Στο δρόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, προβλέπει ότι η αδειοδότηση κεραιών θα γίνεται στο εξής, σε δύο διακριτά στάδια, με σκοπό την απλούστευση και την επιτάχυνση της αδειοδότησης και της εγκατάστασης κατασκευής κεραιών, αλλά κυρίως, την προστασία των πολιτών από φαινόμενα αυθαιρεσίας που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα.

Με βάση το σχέδιο θα προηγείται η έκδοση άδειας κατασκευής από την ΕΕΤΤ, η οποία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ) εντός ενός μηνός από την έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων (περιβαλλοντικών αδειών κ.α). Ακολουθεί η έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών (ιστοί, πυλώνες, ερμάρια στέγασης μηχανημάτων κ.α) από πιστοποιημένο μηχανικό, η οποία υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών που έχει προβλεφθεί από το Ν.4495/2017.

Στη συνέχεια, ο ελεγκτής δόμησης, εκδίδει πόρισμα με το οποίο βεβαιώνει (κατόπιν σχετικής αυτοψίας στο χώρο εγκατάστασης) ότι η κατασκευή κεραίας, υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες διασυνδέονται με το ΣΗΛΥΑ ενώ προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Αυστηροί έλεγχοι της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και κυρώσεις

Oι εμπλεκόμενες αρχές κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης εγγυώνται τη νομιμότητα των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών κεραιών αλλά και την ασφάλεια των κατασκευών κεραιών τόσο ως προς τα γειτνιάζοντα κτίσματα όσο και σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών. Ειδικότερα η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) οφείλει να ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είτε αυτεπαγγέλτως σε ποσοστό 20% των αδειοδοτημένων κεραιών, είτε κατόπιν αίτησης της ΕΕΤΤ ή οποιουδήποτε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, έχει συστήσει Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων με αρμοδιότητα τον διαρκή έλεγχο των θεσμοθετημένων ορίων.

Για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προστασία των πολιτών, προτείνεται η άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης και η επιβολή της απομάκρυνσης δομικών κατασκευών και των συνοδών έργων των κεραιών σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους εντός οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας.

Επιπλέον, για τις υφιστάμενες κεραίες που λειτουργούν κατά παρέκκλιση της άδειας, ο κάτοχος προβλέπεται να καταβάλλει πρόστιμο 500 ευρώ και αντίστοιχα 250 ευρώ στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την διενέργεια αυτοψίας και μέτρησης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών. Στην συνέχεια υποχρεούται να εντάξει το κεραιοσύστημα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και ή θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του νόμου ή θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση της κεραίας και θα αποξηλωθεί εντός τριών μηνών.

Στα 2.000 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο εφόσον η υφιστάμενη εγκατεστημένη κεραία λειτουργεί χωρίς άδεια, ενώ ισχύουν και όλα τα παραπάνω.

Στις παραπάνω κυρώσεις πρέπει να προστεθεί και η δυνατότητα επιβολής ποινών φυλάκισης που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου μέχρι και δυο έτη για κάθε μη αδειοδοτημένη κεραία.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση