HomeHL-9Επέτειος τιμής στους 461 εκτελεσθέντες ήρωες της Βιάννου-Ιεράπετρας

Επέτειος τιμής στους 461 εκτελεσθέντες ήρωες της Βιάννου-Ιεράπετρας

Αρχές και πλήθος κόσμου τίμησαν τους Ήρωες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα διαχρονικά μηνύματα  των αγωνιστών της Αντίστασης για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Ελευθερία, Δημοκρατία, πρόοδο, αναφέρθηκαν σήμερα στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος-καταστροφής της Βιάννου και της Ιεράπετρας τον Σεπτέμβριο του 1943,ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι, φορείς, εκπρόσωποι Αντιστασιακών οργανώσεων, της Ένωσης θυμάτων ολοκαυτώματος Βιάννου, με την συμμετοχή και πλήθους κόσμου.

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στο «Σελί» ψάλθηκε από το Μητροπολίτη  Αρκαλοχωρίου, Καστελίου  και Βιάννου, κ.κ. Ανδρέα, και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Βουλής, τις πολιτικές, στρατιωτικές αρχές, τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών οργανώσεων και φορείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο χρέος όλων για την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης, στην απόδοση τιμής στους ήρωες για την Ελευθερία της Πατρίδας, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης να σπάσει το “αυγό του φιδιού” του ναζισμού με το πρόσχημα τάχα του μεταναστευτικού ζητήματος. Η σημερινή ημέρα, τόνισε ο κ. Βούτσης είναι επέτειος, τιμής, μνήμες και χρέους στους εκτελεσθέντες πατριώτες. Κρατάμε-τόνισε-ζωντανή την μνήμη τους τις παρακαταθήκες τους, ενώ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων-διεκδικήσεων, πρόσθεσε ότι, τους προσεχείς μήνες το πόρισμα θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί η στρατηγική για δικαίωση των διεκδικήσεων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε, ότι, η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα. «Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» αναφέρει σε μήνυμα του ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας, ότι, «η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Μαζί όμως με τη μνήμη κρατάμε μέσα μας ζωντανή όσο ποτέ και την αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Σήμερα 75 χρόνια μετά, κάτω από αυτά τα χώματα, οι νεκροί της Βιάννου κρατάνε το σχοινί μέχρι να σημάνει η καμπάνα της δικαίωσης. Αυτόν τον ήχο της καμπάνας να είστε σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι όσοι δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δεν φοβήθηκαν».

6

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωση του αμέσως μετά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη η τιμή, η συγκίνηση που βρίσκομε σήμερα στη Βιάννο η οποία πλήρωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τα εγκλήματα του ναζισμού. Η πάλη απέναντι στο ναζισμό και στο φασισμό πρέπει να είναι διαρκής, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ναζιστικές θηριωδίες. Η διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων έχει δεν έχει μόνο νομική και οικονομική πλευρά αλλά αποτελεί ανθρωπιστικό, αντιφασιστικό καθήκον. Η Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση θα διεκδικήσουν Γερμανικές αποζημιώσεις για αυτές τις θηριωδίες. Είναι όμως χρέος μας απέναντι και στις νέες γενιές. Ειδικά τώρα που βλέπουμε τον φασισμό να ξανασηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, με πρόσχημα την προσφυγική κρίση. Είναι δημοκρατικό, πατριωτικό, και αντιφασιστικό καθήκον όλων να μην δείξουμε καμία ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα».

7

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός:

«Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στην Βιάννο. Η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη, και υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα του Φασισμού»

8

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης : «Ημέρα μνήμης και ιστορικής ευθύνης σήμερα τιμούμε τα θύματα του ναζισμού με σεβασμό διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο για να έλθει η δικαιοσύνη και η αποζημίωση και η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το τόπο και σε όλη την Ελλάδα».

Οι εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου του Ολοκαυτώματος έγιναν σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου, του Δήμου Βιάννου, της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

Στο σημερινό μνημόσυνο, για το ιστορικό της επετείου και της εκτέλεσης των 461 πατριωτών μίλησε η καθηγήτρια-ιστορικός Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, τον ύμνο της Βιάννου απέδωσε η μικτή χορωδία της ΠΕ Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου ενώ η Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα ερμήνευσε το «Πέσατε Θύματα» με την συνοδεία του Μάνου Αβαράκη που έπαιξε φυσαρμόνικα.

9

 

Κατέθεσε στεφάνι ο Σωκράτης Βαρδάκης

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Ηρώο Ολοκαυτώματος στον Αμιρά της  Βιάννου παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα.

vardakis_amira_160918

Στη δήλωσή του με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων από το Ολοκάυτωμα της Βιάννου, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε:

«Στο μαρτυρικό αυτό τόπο στις 14 Σεπτέμβρη του 1943 ξεκίνησε η Σφαγή της Βιάννου. 114 νεκρούς άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα φεύγοντας από τα Αμιρά για να συνεχίσουν «πάραυτα και χωρίς διαδικασίες» τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων, τις καταστροφές και λεηλασίες σε 20 χωριά της Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας διαπράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά των Καλαβρύτων.  Καταγεγραμμένα 461 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Ο Σεπτέμβριος του 1943 βύθισε τον τόπο μας σε ανεξίτηλο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε τον τόπο μας και τη ζωή όσων επέζησαν και κλήθηκαν να ανέβουν το δικό τους Γολγοθά. Χήρες και ορφανά γέμισαν τα ‘καμένα χωριά της Βιάννου’.

Σήμερα 75 χρόνια μετά είμαστε εδώ όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή της Βιάννου αλλά και σε όλους όσους έζησαν τις επιπτώσεις του ολοκαυτώματος και σήμερα δεν είναι μαζί μας, αλλά για να ανανεώσουμε την υπόσχεση για ανυποχώρητο αγώνα για διεκδίκηση αποζημιώσεων και δικαίωση.

Η Βιάννος δεν ξεχνά και η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται».

Κατάθεση στεφάνου από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Ημέρα τιμής και μνήμης! Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημτο Βιάννου Εύη Γαρεδάκη στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου με αφορμή την 75η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, που έγινε την 14η , 15η & 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

node

Κατάθεση στεφάνου από το ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου στο Σελί Αμιρών, από το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ.Χρήστο Στρατάκη, το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου, τίμησε τη επέτειο των 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου που φέτος συνοδεύτηκε και με τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου είναι για εμάς μέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και αγώνα, ενώ διακηρύττει σε διεθνές επίπεδο την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού για αντίσταση σε κάθε μορφή δουλείας και ολοκληρωτισμού.

Οφείλουμε, σήμερα, να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι, εγκλήματα όπως η ναζιστική θηριωδία στη Βιάννο, δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητα και το σημαντικότερο, η καταβολή αποζημιώσεων θα είναι μια επιπλέον θωράκιση για να μην ξανασυμβούν.

Το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι ο δικός μας αγώνας σήμερα, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για την αντιμετώπιση της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία μιας Ελλάδας που όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορούν να ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

kinal

Σχόλιο Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου για τις παραδοχές Βούτση

Κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή, ο πρόεδρος της Βουλής στο χαιρετισμό του, έκανε δυο φορές αναφορά για τυπική έξοδο από τα μνημόνια, αντιλαμβανόμενος ασφαλώς οτι οι υποχρεώσεις της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού συνεχίζονται.

Πάλι καλά, όμως, που αναγνώρισε, έστω και χωρίς άμεση αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, οτι μέχρι και πριν από 39 χρόνια δεν γινόταν καμια επίσημη αναφορά στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου, κάτι που πραγματοποιήθηκε με την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης απο την κυβέρνηση του Α.Παπανδρέου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση