HomeΚΡΗΤΗΣ. Βαρδάκης: «Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε τη Βιάννο»

Σ. Βαρδάκης: «Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε τη Βιάννο»

Χαιρετισμός του βουλευτή στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Oλοκαυτώματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα Αμιρά Βιάννου και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, διεξάγεται από εχθές μέχρι και αύριο Κυριακή (16/9/18), το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Στα πλαίσια του συνεδρίου, ακολουθεί ο χαιρετισμός του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη:

«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο χωρίο μου τα Αμιρά, το μαρτυρικό τόπο που στις 14 Σεπτέμβρη του 1943 ξεκίνησε η Σφαγή της Βιάννου. 114 νεκρούς άφησαν πίσω τους τα ναζιστικά στρατεύματα φεύγοντας από τα Αμιρά για να συνεχίσουν «πάραυτα και χωρίς διαδικασίες » τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων, τις καταστροφές και λεηλασίες σε 20 χωριά της Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας διαπράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να καλωσορίσω τους Αντιστασιακούς, τους εκπροσώπους Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών Δήμων από όλη την Ελλάδα καθώς και τους έγκριτους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων που είτε ως συμμετέχοντες είτε ως ομιλητές προσδίνουν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις τη διάσταση που του αρμόζει.

Επιτρέψτε μου επίσης να καλωσορίσω ξεχωριστά τους εκπροσώπους από τη Γερμανία που συμμετέχουν στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ο Σεπτέμβριος του 1943 βύθισε τον τόπο μας σε ανεξίτηλο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε τον τόπο μας και τη ζωή όσων επέζησαν και κλήθηκαν να ανέβουν το δικό τους Γολγοθά. Χήρες και ορφανά γέμισαν τα «καμένα χωριά της Βιάννου». Δεκάδες οι οικογένειες που θρήνησαν δέκα, δεκαπέντε και είκοσι νεκρούς, παιδιά, συζύγους, γονείς, αδέλφια και ξαδέλφια. Αν και από το 1945 στην «Έκθεση Καζαντζάκη», καταγράφηκαν οι ζωντανές μαρτυρίες, αποτυπώθηκαν οι φρικαλεότητες, η καταστροφή, ο αγώνας για την επιβίωση ενός μαρτυρικού τόπου και όσων επέζησαν ο ανείπωτος πόνος, το βαθύ πένθος, η προσφυγιά, η φτώχεια κι εξαθλίωση η έκθεση αυτή όπως και το δίκαιο αίτημα για δικαίωση και αποζημίωση των θυμάτων ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

75 χρόνια πέρασαν όμως δεν κατάφεραν να ξεθωριάσουν τις μνήμες ούτε να απαλύνουν τον πόνο για τα γεγονότα έτσι όπως τα γνωρίσαμε από τις γιαγιάδες μας και τους γονείς μας.

Σήμερα 75 χρόνια μετά είμαστε εδώ όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή της Βιάννου αλλά και σε όλους όσους έζησαν τις επιπτώσεις του ολοκαυτώματος και σήμερα δεν είναι μαζί μας, αλλά για να ανανεώσουμε την υπόσχεση για ανυποχώρητο αγώνα για διεκδίκηση αποζημιώσεων και δικαίωση.

Επιτρέψτε μου λοιπόν και ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου αλλά και ως βουλευτής να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην μαρτυρική Κάνδανο ότι το εξαιρετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις το οποίο περιέχει και την «έκθεση Καζαντζάκη» και το φωτογραφικό αρχείο του Κουτουλάκη, θα έρθει έως το τέλος του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο. Το σημερινό λοιπόν συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και εκπέμπει πανελλαδικό κάλεσμα προς όλες τις κατευθύνσεις για συντονισμό των ενεργειών και συνένωση των δυνάμεων μας για την δικαίωση του λαού μας. Είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και υποχρέωσή μας απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.

Η Βιάννος δεν ξεχνά και η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται«.

Διαφήμιση
Διαφήμιση