HomeHL-GreeceΑγωνία στο Ιόνιο μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο – Επικίνδυνες ακόμα επτά παραλίες

Αγωνία στο Ιόνιο μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο – Επικίνδυνες ακόμα επτά παραλίες

Επτά συνολικά οι τραυματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε προειδοποίηση για πιθανές κατολισθήσεις σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων προχώρησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.

1

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.

«Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» εξηγεί και προσθέτει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας «μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Επτά συνολικά τραυματίες από την πτώση βράχων στο Ναυάγιο

Επτά συνολικά είναι οι τραυματίες που οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά την πτώση βράχων στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την πυροσβεστική, στο σημείο μετέβησαν οκτώ πυροσβέστες από την τοπική υπηρεσία προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο, καθώς και άλλοι δέκα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

https://www.instagram.com/p/Bnqf0gChzGe/?utm_source=ig_web_copy_link

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα-ελληνική ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το λιμενικό, μετά την κατολίσθηση έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας, από την λιμενική αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

Όσον αφορά τους τραυματίες, επτά συνολικά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Μόνο περιήγηση, δεν βγαίνουν επισκέπτες στην παραλία

«Η περιήγηση των επισκεπτών μας γίνεται κανονικά απλώς δεν βγάζουμε κοσμο στην παραλία γιατί απαγορεύεται μέχρι να δούμε επακριβώς τους λόγους της κατάρρευσης του βράχου. Αυτή τη στιγμή με μηχανήματα και με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ θα καθαρίσουμε τον χώρο για να είμαστε σίγουροι χίλια τοις εκατό ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος… αν και δεν έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι» τόνισε στο protothema.gr o Δήμαρχος Ζακύνθου.

Παράλληλα σημείωσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα φτάσουν στο νησί γεωλόγοι προκειμένου να ελεχθει η περιοχή υπο τον φόβο νέων κατολισθήσεων. «Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του κ. Λέκκα. Έχω απευθύνει και παλαιότερα στον ίδιο καθώς μου είχε ζητηθεί στο παρελθόν από γκρουπ τουριστών να τους επετραπεί αναρρίχηση. Ωστόσο δεν έδωσα ποτέ την άδεια ως Δήμος γιατί δεν είχα τη βεβαίωση της ανθεκτικότητας του βράχου. Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο έχουμε τοποθετήσει πινακίδες κατά μήκος της παραλίας στις οποίες αναγράφεται «προσοχή επικίνδυνοι βράχοι».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση