HomeΕΛΛΑΔΑΒίτσας: Αναγκαία η εξεύρεση συλλογικών λύσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα

Βίτσας: Αναγκαία η εξεύρεση συλλογικών λύσεων για το μεταναστευτικό ζήτημα

Από τη Βιέννη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη για εξεύρεση συλλογικών λύσεων και απαντήσεων στην κοινή πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας κατά την παρέμβαση του στην υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Ακόμη, επισήμανε ότι η θέση της χώρας μας είναι πως πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και να θεσμοθετηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Όσον αφορά την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ο κ. Βίτσας, σημείωσε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή η επίτευξη μηδενικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση. Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία αποτελεί χώρα με ιδιαίτερη σημασία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί της.

Σχετικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνον στην διαχείριση των συνόρων, αλλά θα πρέπει να ενσωματώνει ως κεντρικούς άξονες τις διαστάσεις της υποδοχής και του ασύλου.

Ο υπουργός, τόνισε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της χώρας μας στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και των ευθυνών σε όλους τους τομείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση και εμπέδωση της συνεργασίας. Ακόμη επισήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών από μόνη της, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της με το παραπάνω, προσθέτοντας ότι η χώρα μας προσδοκά από όλους τους εταίρους της να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς της υποδοχής και του ασύλου.

Σημειώνεται ότι τη υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια και την μετανάστευση συγκάλεσε η αυστριακή προεδρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Δ. Βίτσας πραγματοποίησε σήμερα διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ (Gerard Collomb).

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση