HomeΚΡΗΤΗΚαιρού επιτρέποντος … η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Καιρού επιτρέποντος … η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη μία και μισή μετά το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Ωστόσο, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή της πρώτης κινητοποίησης για τη φετινή σχολική χρονιά.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων των εκπαιδευτικών βρίσκονται οι προσλήψεις και τοποθετήσεις αναπληρωτών και συμβασιούχων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Ηρακλείου επισημαίνονται τα εξής:

«Στο Ηράκλειο βιώσαμε και βιώνουμε την «κανονικότητα» και το «τέλος των μνημονίων» που κλίνονται σε χίλιες δυο πτώσεις αυτές τις μέρες, με περίσσιο θράσος, από την κυβέρνηση.

1η «κανονικότητα»:   Λίγο πριν χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι», η κυβέρνηση, ανακοίνωσε την πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων – αναπληρωτών για να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων κενών (25000) που υπάρχουν στα σχολεία. Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν από την κυβέρνηση.

2η «κανονικότητα»:  Η γενίκευση της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση έχει επιπτώσεις πρώτα απ’ όλα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, με τα χιλιάδες κενά και τις χαμένες διδακτικές ώρες, με την εναλλαγή, κάθε χρόνο, εκπαιδευτικών στο ευαίσθητο κομμάτι της ειδικής αγωγής, με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε παράλληλη στήριξη όταν μόνο στο Νομό Ηρακλείου σε 268 παλιές εγκεκριμένες αιτήσεις παράλληλης στήριξης πήραν μόνο 56  για να τους μοιράσουν σε 12 ή 6 ώρες ανά παιδί και όχι φυσικά ως οφείλουν, ένα δάσκαλο/α ανά παιδί.

3η «κανονικότητα»:  Όταν καλλιεργούν την ανθρωποφαγία στρέφοντας τον ένα κλάδο εκπαιδευτικών απέναντι στον άλλο, χωρίς να δίνουν τις πραγματικές ανάγκες σε ώρες ειδικοτήτων, χωρίς να εγκρίνουν έστω μια ώρα ενισχυτικής διδασκαλίας σε κάθε τμήμα τη στιγμή που ξέρουμε πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων είτε αυτά είναι στην πόλη είτε στο χωριό. Είτε είναι παιδί εργάτη ή αγρότη…  Αλήθεια αναρωτιόμαστε, ούτε ένα παιδί δε χρήζει τέτοιας υποστήριξης και βοήθειας σε μια τάξη ή πόσο μάλλον σε ένα ολόκληρο σχολείο;;

Μάλλον κοστίζει και αυτό και κοιτούν με τα πλασματικά, σε σχέση με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, πλεονάσματα ωρών των εκπαιδευτικών να εξοικονομούν και με αυτό τον τρόπο προσωπικό αφήνοντας στην ανεργία συναδέλφους εκπαιδευτικούς.  Πόσο ώριμα αιτήματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή και τη παιδαγωγική πραγματικότητα είναι:

  • Ο άμεσος μαζικός διορισμός χωρίς όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η εξίσωση ως τότε όλων των δικαιωμάτων («προς τα πάνω») με τους μόνιμους συναδέλφους
  • Η μείωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών και Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
  • Η μείωση των παιδιών ανά τάξη

4η «κανονικότητα»:  Δεν μπορεί να περηφανεύεται η κυβέρνηση όταν η δήθεν κανονικότητα στηρίζεται στις διαλυμένες ζωές χιλιάδων συμβασιούχων που είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 2 ημέρες να παρουσιαστούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, όταν χωρίς καμία οικονομική στήριξη φορτώνονται τα τεράστια έξοδα μετακίνησης για να καλύψουν ένα απομακρυσμένο σχολείο ή  απομακρυσμένα σχολεία μεταξύ τους,  γιατί αναγκάζονται να συμπληρώνουν ωράριο σε 3, 4 ή και παραπάνω σχολεία, όταν δεν μπορούν να βρουν ούτε σπίτι ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όταν στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως π.χ. οι μητέρες των μωρών να είναι μαζί με τα παιδιά τους.

5η «κανονικότητα»: Είναι πρόκληση, όταν πάνω από 30 χιλιάδες συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση, να έχουν γίνει μόνο 100 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 3ετία. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ –ΠΑΣΟΚ τήρησαν μέχρι κεραίας τους μνημονιακούς νόμους για πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε και για τέλος των μνημονίων.

6η «κανονικότητα»:  Ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών φέρνει στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτούς τους αναπληρωτές τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση προκλητικά πανηγυρίζει, μιλά για «κανονικότητα» και προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση