HomeΕΛΛΑΔΑΝΔ: Γιατί αποχωρήσαμε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

ΝΔ: Γιατί αποχωρήσαμε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

«Η κυβέρνηση μας κρατά στο σκοτάδι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για άρνηση για ουσιαστική ενημέρωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, εξηγώντας σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τους λόγους για τους οποίους ο αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Η αποχώρηση του κ. Κουμουτσάκου, τονίζει η ΝΔ, υπογραμμίζει «Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας». Παράλληλα, η Πειραιώς αρνείται «να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

«Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο»

Στο σημείωμα, η ΝΔ επισημαίνει ότι σέβεται απόλυτα το θεσμό του ΕΣΕΠ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η σημερινή συνεδρίαση, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης για σύγκλησή του, ήταν η πρώτη μετά από 18 μήνες, παρότι το όργανο προβλέπεται να συνεδριάζει «τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως», όταν το συγκαλέσει ο πρόεδρός του.

«Ζητήσαμε διεύρυνση συζήτησης για τα σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα»

Λόγω των σοβαρών εξελίξεων που έχουν προκύψει για την εξωτερική πολιτική, σημειώνει η ΝΔ, ο εκπρόσωπός της ζήτησε διεύρυνση των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ανάμεσα στα σοβαρά θέματα «ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν επίσης τόσο σε ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, όσο και στο ζήτημα του πρώην συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος «ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές».

Ωστόσο, αναφέρει η ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε δύο φορές το αίτημά της να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα και ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπός της αποχώρησε από τη συζήτηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη.

Με αυτήν τη θέση, η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».

Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.

Στα ζητήματα αυτά προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

  1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
  2. Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση