Ένορκη Διοικητική Εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στο Βενιζέλειο, με επίκεντρο τις δραστηριότητες γιατρού του νοσοκομείου που βρέθηκε να έχει στην κατοχή του πολλές σακούλες με μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.Οι πληροφορίες της «Πατρίς» αναφέρουν ότι τα φάρμακα βρίσκονταν μέσα σε τσάντες συγκεκριμένων φαρμακείων του Ηρακλείου και για τα σκευάσματα υπήρχαν σημειωμένα τα ονόματα ασθενών για τους οποίους προορίζονταν. Όλα βρέθηκαν μέσα σε ντουλάπα σε χώρο του ιατρείου. Ο συγκεκριμένος γιατρός, που έχει τον βαθμό του επιμελητή, κλήθηκε σε απολογία και η διοίκηση έδωσε εντολή για ΕΔΕ πριν περίπου 1 μήνα, όταν δηλαδή διαπιστώθηκε ότι στο νοσοκομειακό χώρο βρέθηκε αυτή η μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που προέρχεται, όπως όλα δείχνουν, από ιδιωτικό φαρμακείο.
Τι εικάζεται Το πόρισμα της ΕΔΕ δεν έχει ακόμη παραδοθεί, ωστόσο “αυτό που εικάζεται είναι ότι ο γιατρός έκανε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, κάτι που είναι παράνομο” όπως είπαν στην “Π” άνθρωποι του νοσοκομείου που έχουν ενημερωθεί για το αντικείμενο της έρευνας. Οι ίδιοι σχολίασαν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως ο γιατρός λέει ότι το έκανε “για τη διευκόλυνση του ασθενή του”.

Ενήμερη και η Εισαγγελία

Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από την “Π”, επιβεβαίωσε ότι γίνεται ΕΔΕ για την υπόθεση σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί σχετικά και η Εισαγγελία Ηρακλείου. “Γνωρίζουμε ότι βρέθηκαν πολλές σακούλες με φάρμακα και περιμένουμε το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία” μας είπε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία: «Ως “κατευθυνόμενη συνταγογράφηση” νοείται η συνταγογράφηση φαρμάκων κατά σύστημα, που δεν ακολουθεί τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας και όσα προβλέπονται από το ΠΔ 121/2008 και Ν. 4472/2017 ή η συνταγογράφηση Σκευασμάτων Ειδικής Θεραπευτικής Διατροφής, ή ιατροτεχνολογικών και θεραπευτικών μέσων ή παρακλινικών εξετάσεων ή διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών πράξεων, χωρίς ιατρική ένδειξη ή χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση του ασθενή».
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει ”ως κατευθυνόμενη εκτέλεση συνταγών ή παραπεμπτικών ή διαγνωστικών εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων ή φυσικοθεραπειών” νοείται η με κάθε τρόπο υπόδειξη σε δικαιούχους από τον πάροχο υγείας, για εκτέλεση συνταγών ή ιατρικών παραπεμπτικών, σε συγκεκριμένα φαρμακεία ή συμβεβλημένους παρόχους πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση