HomeΚΟΣΜΟΣΝεκρός σε τροχαίο ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας

Νεκρός σε τροχαίο ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας

Κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της αυτονομιστικής Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, de jure επαρχίας της Γεωργίας, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Γκενάντι Γκαγκούλιγια, 70 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο στον δρόμο προς τη Σουχούμ, την πρωτεύουσα της περιοχής των αυτονομιστών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμπχαζικής κυβέρνησης.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι το αυτοκίνητο με τον Γκαγκούλιγια ήταν μέρος οχηματοπομπής που μετέφερε κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία μόλις είχε επιστρέψει από τη Συρία. Ο οδηγός του αυτοκινήτου και ένας σωματοφύλακας του πρωθυπουργού τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

Τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, μια περιοχή όπου κυριαρχούν φιλορώσοι αυτονομιστές, κυβερνά ο πρόεδρος Ραούλ Χατζίμπα. Η Ρωσία είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη σε διεθνές επίπεδο που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας, όπως και εκείνη της Νότιας Οσετίας, άλλης μιας περιοχής της Γεωργίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τον πόλεμο πριν από μια δεκαετία.

Στις δύο επαρχίες αναλογεί περίπου το 20% της έκτασης της επικράτειας της Γεωργίας.

Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία βρίσκεται σε διένεξη με τη Ρωσία εξαιτίας του γεγονότος ότι επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Η διένεξη κορυφώθηκε με το ξέσπασμα πολέμου τον Αύγουστο του 2008. Μετά το τέλος της σύρραξης, η Ρωσία εγκατέστησε μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές των αυτονομιστών.

Το Τμπιλίσι και οι σύμμαχοί του στη Δύση καταδικάζουν τη συνέχιση της «κατοχής» των περιοχών αυτών από τη Ρωσία και έχουν απαιτήσει επανειλημμένα από το Κρεμλίνο να ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τόσο της Αμπχαζίας όσο και της Νότιας Οσετίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση