HomeHL-WorldΣτις κάλπες σήμερα οι Σουηδοί

Στις κάλπες σήμερα οι Σουηδοί

Η ακροδεξιά αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Σουηδοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, που αναγγέλλονται αμφίρροπες.

Οι δύο παρατάξεις εξουσίας αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος και το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να εκφράζονται ανησυχίες ότι θα σημειώσει μεγάλα κέρδη και θα καταλάβει πολλές από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία.

Και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά, κατά δημοσκοπήσεις.

Το 20% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης θεωρείται έτσι πως θα είναι περίπλοκη υπόθεση, αφού καμιά από τις παρατάξεις εξουσίες δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν δει τα ποσοστά τους να πέφτουν εξαιτίας της φθοράς τους κατά την άσκηση της εξουσίας με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Η Συμμαχία — τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών — θέλει ο συντηρητικός ηγέτης Ουλφ Κριστερσόν να αντικαταστήσει τον Λεβέν.

Παράλληλα, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014· και έκτοτε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φθορά που υφίστατο η κυβέρνηση Λεβέν έκανε πολύ πιο αυστηρούς τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών το 2015, μετά την έλευση 163.000 αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, ειδικά Σύρων.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που πιστώθηκαν από 16% ως 25% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης. Τα άλλα κόμματα πάντως έχουν δεσμευθεί πως δεν θα συνεργαστούν μαζί τους, επικαλούμενα τη νεοναζιστική κληρονομιά του κόμματος και τις ανοικτα ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις θέσεις του.

Περίπου 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00). Πέραν των μελών του κοινοβουλίου, οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τα μέλη 20 νομαρχιακών και 290 δημοτικών συμβουλίων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση