HomeHL-WorldO Τραμπ καταργεί βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία

O Τραμπ καταργεί βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία

Διέταξε επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να καταργηθεί βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, απόφαση που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι συνιστά «πολιτικό εκβιασμό».

«Ο πρόεδρος διέταξε μια επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι αυτοί θα δαπανηθούν σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο AFP αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης αυτής, έπειτα από αίτημα του προέδρου, θα ανακατευθύνουμε σχεδόν 25 εκατομμύρια που προβλέπονταν αρχικά για το δίκτυο των νοσοκομείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα προτεραιότητας αλλού», πρόσθεσε.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κατήγγειλε τον «πολιτικό εκβιασμό» που αντιβαίνει στην «ανθρώπινη ευπρέπεια και στην ηθική».

«Καταργώντας ζωτικούς πόρους για τα νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως το νοσοκομείο Augusta Victoria και το οφθαλμολογικό νοσοκομείο Saint John, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να προκαλέσει αστάθεια και να βλάψει σοβαρά χιλιάδες παλαιστίνιους ασθενείς», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΑΠ.

Ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η τελευταία περικοπή βοήθειας εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να «εκκαθαρίσουν το παλαιστινιακό ζήτημα» και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή απειλεί τη ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων και τα μέσα διαβίωσης χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αυτή η επικίνδυνη και αδικαιολόγητη αμερικανική κλιμάκωση έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και θεωρείται άμεση επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού», τονίζει.

Οι υπηρεσίες του παλαιστινίου πρωθυπουργού επίσης κατήγγειλαν μια «επαίσχυντη απόφαση».

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), μια εβδομάδα μετά την κατάργηση βοήθειας 200 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων (170 εκατομμύρια ευρώ) προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε αυτές τις αποφάσεις προκειμένου να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τούς καταβάλλουν τεράστια χρηματικά ποσά. Εγώ λέω, ‘θα έχετε τα χρήματα, αλλά δεν θα σας πληρώσουμε μέχρι να έχουμε μια συμφωνία. Αν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δεν θα πληρώσουμε'», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε εβραίους ηγέτες στην Ουάσινγκτον. «Είναι ασέβεια όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται στο τραπέζι» (των διαπραγματεύσεων).

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει διακόψει κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον από τότε που ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στις αρχές Δεκεμβρίου και στο εξής αρνείται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, με τους Παλαιστινίους να θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση