HomeΕΛΛΑΔΑΟ κίνδυνος για τη σταθερότητα της χώρας και το δημοψήφισμα που προτείνει η ΝΔ

Ο κίνδυνος για τη σταθερότητα της χώρας και το δημοψήφισμα που προτείνει η ΝΔ

To «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο θα πάρει χαρτί και μολύβι για να υπολογίσει το κόστος όσων εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και οι παροχές που θα εξαγγείλει από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του. Όπως σημείωνε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «ότι και να πει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να γίνει πιστευτός από τους πολίτες, γιατί όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η πορεία του κ. Τσίπρα, στηρίχθηκε σε ψέματα και αυταπάτες».

Στο πλαίσιο αυτό, αν και ο Στέλιος Πέτσας, μαζί με το Χρήστο Σταϊκούρα και τα υπόλοιπα στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου θα πάρουν σήμερα χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν το κόστος όσων εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας από το Βελλίδειο, προκειμένου να δουν, όπως λένε, τη δημοσιονομική ζημιά που θα γίνει στην οικονομία, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Δευτέρα θα το έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών που επιστρέφουν μεθαύριο στην Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτά που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Ήδη στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν να μάθουν τις παροχές που θα εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας. «Μην ανησυχείτε δεν θα είναι τίποτε ανησυχητικό» φέρεται να απάντησε ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με την ανταποκρίτρια τoυ ΣΚΑΙ, Ελένη Βαρβιτσιώτη. Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν αρνητικά την αναδίπλωση της κυβέρνησης στην περικοπή των συντάξεων. «Αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Εφόσον έχετε αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να αλλάξει» έλεγαν.

Πριν πάντως ανοίξει τα χαρτιά του ο κ. Τσίπρας, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο είναι υπαρκτός, καθώς έχουν περάσει σχεδόν 20 μέρες από την δήθεν, όπως λένε «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας και το δεκαετές ομόλογο είναι απαγορευτικό για δανεισμό καθώς κινείται πάνω από το 4,5%. Επομένως, τονίζουν, το μόνο που τελείωσε τον περασμένο Αύγουστο είναι τα χαμηλότοκα δάνεια από τους εταίρους.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμά πως η ακατάσχετη παροχολογία είναι πλέον άκρως επικίνδυνη για την σταθερότητα της χώρας, ακριβώς επειδή η Ελλάδα υποχρεούται πια να συναλλάσσεται με τις διεθνείς αγορές. Από την πλευρά του πάντως έχει ξεκαθαρίσει, πως από όσα θα εξαγγείλει απόψε ο πρωθυπουργός, τίποτε δεν θα ισχύσει την επομένη των εκλογών. Ο ίδιος έχει επιλέξει, τα μέτρα που θα παρουσιάσει σε μια εβδομάδα από το βήμα που θα ανέβει και ο κ. Τσίπρας, να είναι πλήρως κοστολογημένα και εφαρμόσιμα.

Εκτός από τα προβλήματα στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ζητήματα και στα εθνικά θέματα, στη σκιά της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, δεν πρόκειται να ψηφίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η μόνη λύση είναι εκλογές εδώ και τώρα. «Αυτό είναι το μόνο δημοψήφισμα που παράγει αμέσως πολιτικό αποτέλεσμα», λένε από το επιτελείο του, με τον ίδιο να τονίζει πως «αυτή είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν όλοι οι πολίτες και για αυτό το ζήτημα. Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει καταθέσει η ΝΔ εδώ και δύο χρόνια, κι αν είχε κάνει ήδη εκλογές ο κ. Τσίπρας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα».

Επομένως, επισημαίνουν από την οδό Πειραιώς, είναι άνευ ουσίας οποιαδήποτε συζήτηση για οποιοδήποτε δημοψήφισμα. «Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά επιμένει. Μάλιστα, αμέσως μετά το τελευταίο δημοψήφισμα, μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Οι πολίτες μπορούν να εκφραστούν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για όλα τα μείζονα ζητήματα με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση