Στη φυλακή οδηγούνται οι τρεις από τους έξι κρητικούς συλληφθέντες που κατηγορούνται για την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση των δυο αλλοδαπών και του ενός Ηρακλειώτη , ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι από τα Χανιά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 5.000 €.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα διακίνηση μεταναστών δραστηριοποιούνταν από τον Απρίλιο του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική πλευρά καθώς διακινούσε μετανάστες από την Αίγυπτο προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη.

Μάλιστα, είχε στηθεί πολύ καλά η οργάνωση καθώς υπήρχαν διακριτοί ρόλοι αλλά και είχαν δημιουργήσει «πυρήνες» στις χώρες όπου δραστηριοποιούνταν όπως σε Αίγυπτο, Ελλάδα (Κρήτη) και Ιταλία.

Όσον αφορά τον πυρήνα της Αιγύπτου, τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης συμμετείχαν και στην περαιτέρω μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για την μεταφορά των αλλοδαπών.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Όσον αφορά τον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι κατά την φύλαξη των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών σε άλλο πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Πόσα έπαιρναν από κάθε μετανάστη

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 5.000 ευρώ, το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα δίκτυα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση