HomeHL-WorldΗΠΑ: Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι ο Άσαντ ετοιμάζει χημικά

ΗΠΑ: Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι ο Άσαντ ετοιμάζει χημικά

Για την Ιντλίμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπάρχουν «πολλά στοιχεία» που καταδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ετοιμάζουν την χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, δήλωσε ο νέος απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.

«Είμαστε αντίθετοι σε οιαδήποτε επίθεση που θα είναι ριψοκίνδυνη κλιμάκωση», είπε ο Τζιμ Τζέφρεϊ, ο οποίος διορίστηκε στα μέσα Αυγούστου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων στην Δαμασκό.

Δήλωσε απόλυτα βέβαιος ότι «υπάρχουν πολύ, πολύ καλοί λόγοι» για τις προειδοποιήσεις για την χρήση χημικών όπλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ θα οδηγήσει σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, οδηγώντας σε νέο προσφυγικό κύμα προς τα τουρκο-συριακά σύνορα. Η Άγκυρα έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στην μεθόριο.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πως θα αντιδράσει εάν οι δυνάμεις του Άσαντ χρησιμοποιήσουν χημικά στην Ιντλίμπ, όπου συνυπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι, αντικαθεστωτικοί αντάρτες που αποχώρησαν από άλλους θύλακες αλλά και φανατικοί ισλαμιστές.

Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον συριακών στόχων σε δύο περιπτώσεις όπου υπήρχαν σοβαρά στοιχεία για χρήση χημικών με θύματα αμάχους.

Η Γαλλία έχει επίσης καταστήσει σαφές πως θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που διαπιστωθεί χρήση χημικών στην Ιντλίμπ.

Η Δαμασκός αρνείται πως έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον συριακό εμφύλιο.

Τις τελευταίες ημέρες ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις στην Ιντλίμπ, με την Μόσχα να υπογραμμίζει πως στοχεύει τρομοκράτες.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση