HomeΚΡΗΤΗ«Απροστάτευτοι μπροστά στην επέλαση του δάκου οι ελαιοπαραγωγοί»

«Απροστάτευτοι μπροστά στην επέλαση του δάκου οι ελαιοπαραγωγοί»

Παρέμβαση Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος εχθρός της ελιάς στην χώρα μας. Η καταπολέμησή του θεωρείται αναγκαία, διαφορετικά απειλείται η παραγωγή ελαιολάδου και, βέβαια, η οικονομία περιοχών, όπως η Κρήτη, στην οποία το λάδι αποτελεί κύριο αγροτικό προϊόν και για πολλούς αγρότες το μοναδικό που αποδίδει έσοδα για την επιβίωσή τους. Παρά, λοιπόν, το γεγονός πως μιλάμε για ένα γνωστό πρόβλημα και όχι για ένα αναπάντεχο φαινόμενο, και φέτος η Κυβέρνηση έχει αφήσει στην τύχη τους, τους αγρότες αδιαφορώντας για την αποτροπή της οικονομικής τους καταστροφής.

Μετά την παρατεταμένη ανομβρία που σημειώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο το καλοκαίρι στην Κρήτη, πριν λίγες μέρες ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις. Οι οποίες, όμως, ευνοούν τις συνθήκες ανάπτυξης και εξάπλωσης του δάκου. Ενώ, για ακόμη μία φορά, οι αδυναμίες και η έλλειψη ετοιμότητας των περιφερειακών μηχανισμών προστασίας της ελιάς ενέτειναν το πρόβλημα. Κύριο χαρακτηριστικό των δυσλειτουργιών αυτών είναι η μεγάλη γραφειοκρατία, που αφήνει τους παραγωγούς απροστάτευτους, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η ελιά φέτος αντιμετωπίζει όχι μόνο τον δάκο, αλλά και μειωμένη παραγωγή.

Για το τρέχον έτος εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 2170/01-02-2018 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για διάθεση ποσού ύψους έως 20.100.000,00 € σε Περιφέρειες της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας. Για την Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν κονδύλια της τάξεως των 7.093.000,00 €, εκ των οποίων τα 2.783.000,00 € αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Ωστόσο, φέτος, καθυστέρησε σημαντικά η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος με καταστροφικά, μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς ακόμη κι έκτακτοι ψεκασμοί δεν θα έχουν καμία απολύτως επίδραση, από τη στιγμή που τα δέντρα έχουν ήδη προσβληθεί από τον δάκο.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής ολιγωρίας είναι το γεγονός πως φέτος μόλις στις 7 Ιουνίου εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αρ. πρωτ. 5303/80845, η οποία αφορά στην πρόσληψη 871 εποχικών υπαλλήλων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2018. Ωστόσο, η έγκαιρη δακοκτονία είναι επιβεβλημένη, ώστε να προστατευθεί ο καρπός της ελιάς από το έντομο του δάκου. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον τρόπο εφαρμογής του ψεκασμού στην ΠΕ Ηρακλείου διαμαρτυρόμενοι ότι σε πολλές εκτάσεις δεν έχουν γίνει κατάλληλα οι ψεκασμοί».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο καθυστέρησε, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές αυτές συνέπειες, η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2018;

  1. Πως σκοπεύετε να διασφαλίσετε την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο μέλλον, προς αποφυγή επανάληψης της φετινής ζημίας;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση