HomeΚΟΣΜΟΣΈνταση ανάμεσα σε Ρωσία-Βρετανία με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των υπόπτων για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

Ένταση ανάμεσα σε Ρωσία-Βρετανία με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των υπόπτων για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα ένταση στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας-Ρωσίας προκαλεί η απόφαση των βρετανικών Αρχών να δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες και τα ονόματα δύο Ρώσων που φέρεται να δηλητηρίασαν τον Ρώσο πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι.

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιο είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στη Μόσχα με το να κατονομάσει τους δύο φερόμενους υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κάποιος. Αυτά όπως λέτε τα ‘στοιχεία’, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν κατηγορήσει ευθέως τους δύο Ρώσους αξιωματικούς της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU για τη χημική επίθεση στους Σκριπάλ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, είπε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές Αρχές πιστεύουν πλέον ότι η επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια πραγματοποιήθηκε από τους δύο Ρώσους πράκτορες οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι έδρασαν με την έγκριση ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τερέζα Μέι μίλησε με τον Τραμπ το βράδυ της Τρίτης για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαλύσουν αυτό το δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών, τη GRU.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία γι’ αυτήν την «επιθετική ενέργεια» στο βρετανικό έδαφος.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση