HomeHL-CultureΒραζιλία: Βρέθηκε το κρανίο της «πρώτης Βραζιλιάνας»;

Βραζιλία: Βρέθηκε το κρανίο της «πρώτης Βραζιλιάνας»;

Πιθανώς στα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυροσβέστες που χτενίζουν προσεκτικά τα αποκαΐδια του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο, βρήκαν ένα κρανίο που ίσως ανήκει στο σημαντικότερο έκθεμα του, μια γυναίκα ηλικίας 11.500 ετών, τη Λουζία, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στο μουσείο κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής και πυροδότησε ταυτόχρονα μια πανεθνική συζήτηση για τον ρόλο του πολιτισμού και της μάθησης σε μια κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταρρέουσα οικονομία και σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το Globo TV μετέδωσε ότι οι πυροσβέστες βρήκαν ένα κρανίο που ίσως να ανήκει στην «πρώτη Βραζιλιάνα», τα λείψανα της οποίας ήταν τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Βραζιλία. Ακολούθως, το κρανίο στάλθηκε σε ένα εργαστήριο για να εξεταστεί και να επιβεβαιωθεί η προέλευσή του.

Η πυροσβεστική υπηρεσία και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο, στο οποίο υπάγεται το μουσείο, δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Η Λουζία ανακαλύφθηκε το 1975 στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις της κεντρικής Βραζιλίας. Υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 25 ετών όταν πέθανε. Τα τελευταία χρόνια ήταν η σταρ της συλλογής του μουσείου, στην οποία περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, αιγυπτιακές και ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες και ιστορικά κειμήλια.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Εθνικό Μουσείο, όπως η έλλειψη συστήματος πυρόσβεστης, ήταν πολλά και γνωστά. Μάλιστα η εφημερίδα «O Globo» γράφει σήμερα ότι είχε επισημάνει για πρώτη φορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ένα ρεπορτάζ της, που δημοσιεύθηκε πριν από 40 χρόνια.

Η πρόσοψη του μουσείου στέκει ακόμη σήμερα, αλλά μια ματιά μέσα από τα μεγάλα παράθυρά του αποκαλύπτει ένα εσωτερικό χωρίς στέγη, μαυρισμένους διαδρόμους και καμένα ξύλινα δοκάρια. Τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το κτίριο ενδέχεται να καταρρεύσει.

Η διεύθυνση του μουσείου κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ανεπαρκή χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα ιδρύματα στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η κυβέρνηση σήμερα υπερασπίστηκε των αποφάσεων της, κατηγορώντας το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο ότι δεν αφιέρωνε αρκετά χρήματα για τη συντήρηση του Εθνικού Μουσείου.

Νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της αναπτυξιακής τράπεζας BNDES, Ντιόγκο Ολιβέιρ,α ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ρεάλ (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) ένα σχέδιο για την τοποθέτηση συστημάτων πυρόσβεσης στα εθνικά μνημεία της χώρας.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση