HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΌσκαρ Σλέμερ: Ο ζωγράφος και γλύπτης στο σημερινό doodle της Google

Όσκαρ Σλέμερ: Ο ζωγράφος και γλύπτης στο σημερινό doodle της Google

η Google στέκεται στη συνεισφορά τoυ στο μπαλέτο και στην τέχνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tα 130 χρόνια από τη γέννηση του Αυστριακού ζωγράφου και γλύπτη Όσκαρ Σλέμερ τιμά σήμερα με το doodle της η Google.

Μεταξύ πολλών από τα επιτεύγματά του, η Google στέκεται στη συνεισφορά τoυ στο μπαλέτο και στην τέχνη αυτή είναι αφιερωμένο το GIF του doodle.

Ο Σλέμερ γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 και αποτέλεσε έναν από τους πιο σπουδαίους Γερμανούς εικαστικούς ο οποίος είχε άμεση σχέση με τη σχολή Μπαουχάους.

Ο Σλέμερ ήταν διάσημος για το «Τριαδικό Μπαλέτο» (Triadic Ballet), στο οποίο οι χορευτές μετατρέπονταν σε γεωμετρικά σχήματα με περιορισμένες κινήσεις. Seek % buffered 00:00Current time01:23 Volume Στην παράσταση του «Τριαδικού Μπαλέτου» συμμετέχουν 3 χορευτές, με 12 κινήσεις και 18 κουστούμια. Ο Όσκαρ Σλέμερ περιέγραφε την παράσταση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά».

2

Το έργο του Σλέμερ είναι γνωστό ότι έχει εμπνεύσει πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο David Bowie. Ο Σλέμερ, ο οποίος ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του, έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία και έμαθε να ζει ανεξάρτητος. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη και στη συνέχεια μετακόμισε για λίγο στο Βερολίνο. Το 1914 αναγκάστηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε και στη συνέχεια δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.

Το 1919 εντάχθηκε στο κίνημα του Μπαουχάους, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του σε μια σειρά από τέχνες, όπως η ζωγραφική και η γλυπτική. Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ’ έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε «Mauerbild».

Την τελευταία περίοδο της δράσης του στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη. Πέθανε στις 13 Απριλίου 1943, στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση