HomeHL-EconomyΑχτσιόγλου: «Η διαδικασία αύξησης κατώτατου μισθού θα διαρκέσει 4 μήνες»

Αχτσιόγλου: «Η διαδικασία αύξησης κατώτατου μισθού θα διαρκέσει 4 μήνες»

Υπουργός Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις», δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής» σημειώνει ότι «ο ηλικιακός ρατσισμός στην αμοιβή των νέων εργαζομένων θα σταματήσει. Ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μεικτά συνιστά μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού «στην ουσία δημιούργησε ένα πλήθος εργατικού δυναμικού, το οποίο έγινε αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μοχλός πίεσης για συνολική καθίζηση των μισθών» και προσθέτει ότι αποτελεί «μία συνειδητή επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ως δόγμα τους τη συμπίεση της εργασίας στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

«Η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες», τονίζει η κ. Αχτσιόγλου και σημειώνει ότι το ύψος της αύξησης θα προκύψει μέσω της διαδικασίας, που προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα επηρεαστούν θετικά και εργαζόμενοι που αμείβονται με ποσά πάνω από τον σημερινό κατώτατο μισθό και τα οποία θα ξεπεράσει το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού».

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι «οι δύο βασικές αρχές, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ με την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα γεγονός», ενώ ήδη αύριο αναμένεται να επεκταθούν από την υπουργό συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους.

«Η έξοδος από τα μνημόνια συνιστά αναμφισβήτητα μία αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας. Διαμορφώνονται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις που ξαναδίνουν ελευθερία στην επιλογή, τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής», τονίζει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι «για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έχει τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο, τόσο στην παραγωγή του πλούτου όσο και στην κατανομή του. Αυτός είναι βασικός όρος για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η ξεκάθαρη διαιρετική τομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση».

Τέλος, αναφερόμενη στις αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα, η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι «το βλέμμα μας είναι πρωτίστως επικεντρωμένο στο πως θα γίνει καλύτερη η ζωή και η καθημερινότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι κοινωνική, πολιτική, εκλογική αλλά και μάχη των ιδεών», μάχη που, όπως επισημαίνει, επιβάλλεται να δοθεί για την κινητοποίηση των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση