HomeΕΛΛΑΔΑΧιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν συγγενείς

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν συγγενείς

Το 2016 αναζητούνταν 20.000 άτομα στην Ευρώπη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σκεφτείτε την αγωνία μιας μάνας που έχει χάσει το παιδί της σε ένα εμπορικό κέντρο, έστω για λίγα λεπτά. Μπορείτε να καταλάβετε έτσι πώς αισθάνεται ο γονιός που βρέθηκε σε ένα ελληνικό νησί ύστερα από κάποιο ναυάγιο και δεν ξέρει πού βρίσκεται το παιδί του. Η σύζυγος που αναζητεί τον άνδρα ή τον αδελφό της σε ένα άγνωστο μέρος», λέει στην «Κ» η κ. Μαρίνα Σπυριδάκη, υπεύθυνη Πεδίου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για τον τομέα αποκατάστασης συγγενικών δεσμών μεταξύ μεταναστών και προσφύγων που έχουν έρθει στην Ευρώπη.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία καταγραφών, το 2016 (έτος κατά το οποίο οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες) αναζητούνταν 20.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 1.000 ανοικτές υποθέσεις αναζητήσεων, ενώ το α΄ εξάμηνο του 2018 κατατέθηκαν 268 νέα αιτήματα αναζητήσεων και ταυτόχρονα εξιχνιάστηκαν 55 υποθέσεις.

Η εξιχνίαση των υποθέσεων μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο και δύσκολη, λέει η κ. Σπυριδάκη. Υπάρχουν συγγενείς που χάθηκαν, χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, κάποιοι που έμειναν πίσω. Μπορεί ένας γονιός να αναζητεί τα παιδιά του, τα οποία απλώς βρίσκονται σε ένα άλλο νησί του Αιγαίου, αλλά δεν μπορεί να τα βρει γιατί επίσημα έγγραφα δεν υπάρχουν. «Μια αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, αλλά μπορεί να είναι και ζήτημα ωρών», εξηγεί η κ. Σπυριδάκη.

«Το θέμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να απευθυνθούν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και να καταθέσουν αίτημα αναζήτησης. Εκεί ζητούνται και άλλα στοιχεία: π.χ. πότε για τελευταία φορά επικοινώνησε μαζί του, αν γνώριζε κάποια σχέδιά του ή αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη και θα μπορούσε να έχει διαδραματίσει ρόλο στην “εξαφάνισή” του.

Στη συνέχεια, εμείς σε συνεργασία με τις Αρχές ξεκινούμε τη διαδικασία», συμπληρώνει.

Πολύτιμο εργαλείο για τις αναζητήσεις συγγενών είναι η ευρωπαϊκή πλατφόρμα https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/Home.aspx, όπου όποιος αναζητεί κάποιον μπορεί να ανεβάσει κάποια φωτογραφία ή να διερευνήσει αν κάποιος τον αναζητεί. Στην ιστοσελίδα απαγορεύεται η δημοσίευση προσωπικών στοιχείων, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακόβουλων ενεργειών. Ο Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει να ελέγξει τα στοιχεία και να κάνει τη διασταύρωση των φωτογραφιών. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, ο 11χρονος Ισμαήλ από το Αφγανιστάν βρήκε τον 17χρονο αδελφό του που βρισκόταν στην Ελβετία. Τώρα ο Ισμαήλ είναι μαζί του, αλλά η υπόλοιπη οικογένεια αγνοείται.

Πολύ συχνά η διαδικασία της αναζήτησης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη ή να οδηγήσει σε… εικονικό αδιέξοδο. «Οταν εντοπίζουμε κάποιον, επικοινωνούμε μαζί του και τον ενημερώνουμε ότι τον αναζητούν οι συγγενείς του. Σε περίπτωση που δεν θέλει να επικοινωνήσει, λέμε ότι δεν στάθηκε δυνατό να τον βρούμε», λέει η κ. Σπυριδάκη, που εξηγεί ότι ο οργανισμός δεν αναμειγνύεται σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν οικογενειακές διαμάχες.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση