HomeHL-EconomyΑυγουστιάτικη υποχώρηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Αυγουστιάτικη υποχώρηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Yποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 2% από το 2,1% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Ενισχύεται έτσι η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ότι οι τιμές δεν έχουν ενισχυθεί ικανοποιητικά στην πραγματική οικονομία. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων, ενέργειας, αλκοολούχων ποτών και καπνού) έπεσε στο 1% τον Αύγουστο από το 1,1% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο.

Δικαιώνονται, ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που θεωρούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει χαμηλό, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2019. Ακόμη και μετά την εφαρμογή μιας εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, οι τιμές στην Ευρωζώνη, μη συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν αντανακλούν ένα περιβάλλον σθεναρής ανάπτυξης. Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2018, καθώς η προσφορά θα είναι περιορισμένη στις διεθνείς αγορές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού, εξαιτίας της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου, δεν απεικονίζει με ακρίβεια τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία. Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, εν μέρει, λόγω και της υποτονικής αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 1,7%, κατά μέσον όρο, έως το 2020, ποσοστό που απέχει από τον στόχο της ΕΚΤ.

Εκτός των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η Εurostat ανακοίνωσε επίσης ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο στο 8,2% από τον Ιούνιο, αλλά είναι χαμηλότερη από το 9,1% πριν από έναν χρόνο. Eίναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο του 2008. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ανεργία υποχώρησε στο 6,8% τον Ιούλιο από το 6,9% τον Ιούνιο. Παρατηρείται, όμως, μεγάλη διαφοροποίηση στην ανεργία μεταξύ των 19 κρατών-μελών. Στη Γερμανία, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 3,4%, αλλά στην Ισπανία έφθασε το 15,1% τον Ιούλιο, αντανακλώντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ελλάδα.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση