HomeHL-9Χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να μείνουν παραλίες της Κρήτης

Χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να μείνουν παραλίες της Κρήτης

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς ναυαγοσώστες κινδυνεύουν να μείνουν πολυσύχναστες παραλίες της Κρήτης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, όπως καταγγέλλει σε σχετική της ανακοίνωση η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Η. καλεί τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσει το σοβαρό αυτό ζήτημα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

“Την ώρα που η Κρήτη τα τελευταία χρόνια κατέχει το θλιβερό ρεκόρ στους πνιγμούς, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, πολυσύχναστες παραλίες του νησιού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ναυαγοσώστες, λόγω των σοβαρών προβλημάτων, που δημιουργεί το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου, συγχαίρει τον ναυαγοσώστη και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΕΚΗ, Γιώργο Μακρυδάκη, χάρη στην άμεση επέμβαση του οποίου σώθηκε ένας ηλικιωμένος τουρίστας, που έχασε τις αισθήσεις του στην παραλία του Μπαλί, στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό, που το μεσημέρι κινητοποίησε το ΕΚΑΒ και τις Λιμενικές Αρχές του νησιού και το οποίο έρχεται να αναδείξει την αναγκαιότητα παρουσίας ναυαγοσώστη στις παραλίες.

Λόγω των σοβαρών προβλημάτων και των δυσλειτουργιών, που προκαλεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018, το οποίο αφορά στην εφαρμογή νέων ναυαγοσωστικών μέτρων στις παραλίες για την φετινή περίοδο, σε αρκετές παραλίες του νησιού δεν διασφαλίζεται η άρτια ναυαγοσωστική κάλυψη εκ μέρους των Δήμων. Συγκεκριμένα με το νέο Π.Δ., επιβάλλονται μια σειρά από πρόσθετες υποχρεώσεις στους Δήμους της χώρας, τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά.

Επιπλέον, αν και το 2018, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο ΠΔ, αυξήθηκαν οι μήνες κατά τους οποίους κρίνεται αναγκαία η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, κατά έναν μήνα, δηλαδή από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη, είναι αμφίβολο, αν οι ναυαγοσώστες μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, καθώς αδυνατούν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ακόμα και τα άτομα, που έχουν βγάλει Σχολές Ναυαγοσωστικής, αρνούνται να εργαστούν αφού δεν υπάρχουν τα κίνητρα, ως ναυαγοσώστες. Το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης, που μάλιστα κοστίζει αρκετά, καθώς η κάλυψη των παραλιών με ναυαγοσώστες αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και ο τουρισμός στην Κρήτη ξεκινάει από τον Απρίλιο και συνεχίζεται ως και το φθινόπωρο.

Λόγω της έλλειψης ναυαγοσωστών στις παραλίες της Κρήτης, ο ναυαγοσώστης αναγκάζεται να εργάζεται καθημερινά καθ΄ όλη την διάρκεια της ναυαγοσωστικής περιόδου, χωρίς ρεπό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική ασφάλεια, τόσο του ιδίου, όσο και των λουόμενων.

Το ΕΚΗ, καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν σοβαρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες, προτού θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Η Κρήτη αποτελεί την ναυαρχίδα του τουρισμού και είναι δυσφήμιση το γεγονός ότι οι κρητικές θάλασσες μετατρέπονται κάθε χρόνο, σε υγρό τάφο για δεκάδες τουρίστες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση