HomeHL-WorldΣτρατό στέλνει η Βραζιλία στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Στρατό στέλνει η Βραζιλία στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για προσφυγική κρίση παρόμοια με αυτή της Μεσογείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Βραζιλία ανακοίνωσε σήμερα πως στέλνει τον στρατό για να «εγγυηθεί την τήρηση του νόμου και της τάξης» στα σύνορα της, με φόντο τη μεγάλη εισορή μεταναστών από τη γειτονική Βενεζουέλα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τεμέρ δήλωσε πως η «τραγική», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση της Βενεζουέλας απειλεί την ηρεμία σε όλη τη Νότια Αμερική.

Εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω των ελλείψεων τροφής και φαρμάκων αλλά και του υπερπληθωρισμού, υπενθυμίζει το BBC.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας ελήφθη έπειτα από τις πρόσφατες συγκρούσεις ντόπιων και πολιτών από τη Βενεζουέλα στα σύνορα. Χθες ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα, που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτών για διάστημα δύο εβδομάδων στα σύνορα και σε δρόμους της πολιτείας Ροράιμα, στα νότια.

«Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πια πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής. Είναι απειλή για την αρμονία ολόκληρης της ηπείρου» δήλωσε ο Τεμέρ, διευκρινίζοντας πως εκτός από την ασφάλεια των Βραζιλιάνων, ρόλος των στρατιωτών είναι και να φροντίσουν για την ασφάλεια των μεταναστών από τη Βενεζουέλα.

Εντωμεταξύ, το Περού έχει κηρύξει κατάσταση έκτασης υγειονομικής ανάγκης σε δύο επαρχίες στα νότια σύνορά του, καθώς οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες για την εξάπλωση ασθενειών από μετανάστες.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2014, στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Οι γειτονικές χώρες πασχίζουν να διαχειριστούν τη μεγάλη έξοδο των πολιτών της Βενεζουέλας.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ προειδοποίησε πως η Βενεζουέλα βαδίζει στην ίδια προσφυγική κρίση που καταγράφηκε στη Μεσόγειο το 2015.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες από τη Βενεζουέλα έχουν βρεθεί στην Κολομβία, πάνω από μισό εκατομμύριο στον Ισημερινό, 400.000 στο Περού και 60.000 στη Βραζιλία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τον Ισημερινό, την Κολομβία και πιθανώς και το Περού και τη Βραζιλία αναμένεται να συναντηθούν και να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Βενεζουέλα την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Μπογκοτά.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση