HomeHL-WorldΧάκερ εναντίον Οικουμενικού Πατριάρχη

Χάκερ εναντίον Οικουμενικού Πατριάρχη

Σε μια προσπάθεια να καθορίσουν το μέλλον της Εκκλησίας της Ουκρανίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίμονες προσπάθειες διείσδυσης στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ανώτατων αξιωματούχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια Ρώσοι χάκερ, επιδιώκοντας να καθορίσουν το μέλλον της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Μόσχας. Στόχοι των χάκερ φέρεται να ήταν συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης εξετάζει αυτόν τον καιρό το αίτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας να αποκοπεί από το Πατριαρχείο Μόσχας. Η έρευνα του πρακτορείου Associated Press, που βασίσθηκε σε κατάλογο 4.700 διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – στόχων των χάκερ, αποκάλυψε ότι η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Κρεμλίνου.

Η μέχρι στιγμής άρνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να προσφέρει «Τόμο Αυτοκεφαλίας» στην ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία, δεν αρκεί για να καθησυχάσει τη Μόσχα. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει αναδείξει το αίτημα αυτοκεφαλίας του Κιέβου σε κεντρικό ζήτημα της εξωτερικής του πολιτικής και της διαφοροποίησής του από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα του A.P., ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εκπροσώπου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκου Παπαχρήστου, φέρεται να υπέστη διείσδυση και να χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους χάκερ. Αλλα θύματα της επίθεσης φέρονται να είναι –πάντα σύμφωνα με το A.P.– ο έμπιστος σύμβουλος του Πατριάρχη, Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Αδαμάκης και ο επικεφαλής της ιερατικής σχολής της Χάλκης, Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης. Η έρευνα έδειξε ότι στόχος των Ρώσων χάκερ ήταν επίσης η ηγεσία της Εκκλησίας των Ουνιτών της Ουκρανίας, καθώς και η Ενωση Εβραϊκών Οργανώσεων της χώρας.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση